Policijska uprava Prijedor u vremenskom periodu od 10.10. do 13.10.2019. godine, realizovala je regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga i lijekova.

Tokom akcije ukupno je sankcionisano 597 učesnika u saobraćaju, od čega po akcentu akcije 462 i to zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja 389, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 72 vozača kao i jedan pješak zbog kretanja kolovozom pod uticajem nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu.

Zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozačima su izrečene 104 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, od kojih 19 zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja preko 30 km/h.

Ukupno trajanje izrečenih zaštitnih mjera iznosi 123 mjeseca.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača, 72 vozača isključena su iz saobraćaja dok je prema 13 učesnika u saobraćaju primjenjena mjera zadržavanja u policijskim stanicama u trajanju do 12 časova.

Zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu u količini preko 1,5 g/kgzadržano je deset vozača i jedan pješak kao i dva vozača zbog odbijanja alkotestiranja.

Izrečena je 41 zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 53 mjeseca.

Policijska uprava Prijedor još jednom apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija