Prijedorska Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” od decembra bi trebalo prvi put da počne da sprovodi dijagnostiku magnetnom rezonancom, najavio je vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Mirko Sovilj.

“U toku je rekonstrukcija prostora u kojem će biti montirana oprema za dijagnostiku magnetnom rezonancom. Nabavka je iz sredstava kreditnog zaduženja ove ustanove, uz garancije Vlade Republike Srpske”, rekao je Sovilj.

Sovilj je naveo da je riječ o ulaganju vrijednom 1,5 miliona KM i da je, osim toga, potrebno obezbijediti sredstva za opremanje prostora.

“To nije malo i očekujemo pomoć Fonda /zdravstvenog osiguranja Republike Srpske/, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade”, dodao je Sovilj.

On je najavio da bi aparat za magnetnu rezonancu u Bolnicu trebalo da stigne 21. novembra, ističući da aparat mora odmah biti priključen na hlađenje i električno napajanje, jer, u protivnom, nastaju problemi.

“To je termin koji moramo ispoštovati. Očekuje se period montaže i edukacije, te očekujem da početkom decembra primimo prve pacijente. Naši sugrađani znaju da smo dugo čekali tu opremu”, rekao je Sovilj.

Prema njegovim riječima, Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” ima šest specijalista radiologa za koje je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske obezbijeđena jednomjesečna obuka za rad sa magnetnom rezonancom.

“Tako ćemo krenuti uz podršku kolega iz Banjaluke jer je sada izvodljivo da snimljeni materijal pošaljemo elektronski i konsultujemo kolege radiologe”, dodao je Sovilj.

Sovilj je naveo da je u toku nabavka opreme za angio salu Bolnice.

On je rekao da su, kada je riječ o manjim ulaganjima, ovoj zdravstvenoj ustanovi potrebni oprema za defibrilaciju u vozilima za prevoz pacijenata, EKG aparati na svakom odjeljenju – radi smanjivanja prevoz pacijenata do te dijagnostike, a potrebni su i elektroskalpeli koji omogućavaju brži i jednostavniji rad u hirurškoj sali.

SRNA