Neophodna su zakonska rješenja kojima bi se omogućilo jednostavnije osamostaljivanje djece bez roditeljskog staranja nakon završetka školovanja i napuštanja doma, odnosno hraniteljske porodice, zaključeno je na okruglom stolu u Prijedoru, povodom Nedjelje djeteta.

“To su velike prekretnice i u životu djece koja žive u sigurnom okruženju svoje vlastite porodice, a kamoli za onu koja je nemaju. Stoga je potrebno omogućiti da se ta djeca već od 15. ili 16. godine uključuju u povremene poslove radi sticanja radnih navika, a isto tako da imaju neku stambenu izvjesnost”, rekla je pravnik u prijedorskom Centru za socijalni rad Gospa Sajak Štikovac.

Istakavši da je saradnja sa Gradskom upravom besprijekorna, Štikovac je ukazala da ne postoji formalan akt o rješavanju ovog pitanja, već se za svako dijete sačinjava individualni plan mjera.

Socijalni radnik ovog centra Danko Rauš rekao je da četvoro do sedmoro djece godišnje izlazi iz sistema socijalni zaštite i da zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje tog broja lica nikako ne bi trebalo da bude problem za grad veličine Prijedora.

Direktor Centra za socijalni rad Branislav Vujasin pozvao je firme da se otvore ka zapošljavanju lica iz sistema socijalne zaštite, te kao dobre primjere u Prijedoru istakao pogon za proizvodnju obuće “Nova Ivančica” i Fabriku keksa “Mira”.

Dijana Đaković iz prijedorske kancelarije Područne privredne komore Banjaluka rekla je da je komora prepoznala značaj zapošljavanja ove kategorije i da će dalje nastojati da se za tu djecu pronađe posao, ali je dodala da, nažalost, do sada nije bilo većeg odziva poslodavaca.

Ona je zatražila od Centra za socijalni rad spisak djece sa preporukama iz individulanog plana mjera kako bi se za svakog tražilo optimalno rješenje.

Psiholog Centra za socijalni rad Prijedor Sanja Topić rekla je da su djeca iz sistema socijalne zaštite često stigmatizovana, izložena u školama pogrdnim nazivima, kao i da često ni stručnjaci u školama ne razumiju ovu problematiku.

“Ima djece sa poteškoćama, kao što ih ima u opštoj populaciji, ali ima djece koja su više motivisana i naučena da se bore, što bi poslodavcima i te kako bio dodatni razlog da ih zaposle”, dodala je Topićeva.

Okrugli sto o temi “Zaštita djece bez roditeljskog staranja nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite” posljednja je u nizu aktivnosti, kojima je Centar za socijalni rad Prijedor ove godine obilježio Nedjelju djeteta.

Prethodno je priređena je dodjela sertifikata polaznicima obuke za sticanje statusa hraniteljske porodice i održana kreativna radionica za djecu o temi “Moja hraniteljska porodica”.

Nedjelju djeteta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ove godine sprovodi se pod sloganom “Moja sedmica, moja godina”, a Centar za socijalni rad Prijedor je od raspoloživih tema odabrao zaštitu djece bez roditeljstvog staranja.

SRNA