Bez krova nad glavom – tako žive mještani Ljubije kod Prijedora u zgradi za izbjegla i raseljena lica. Zbog krova koji prokišnjava i prijeti da se uruši, stanari svakodnevno strahuju. I dok tvrde da godinama sve ostaje na obećanjima, nadležni kažu da će krov biti završen do kraja godine.

Na ratnom putu, 1994. godine život za slobodu Srpske dao je tada dvadesetpetogodišnji Goran Rajlić. Danas njegovi roditelji, koji su ratnih godina u Ljubiju izbjegli iz Sanskog Mosta, žive u zgradi koja posljednjih pet godina prokišnjava.

– Nama je kao u rovu, kako su nam djeca gnjila u rovu tako i mi, sad na naM kisne u krevetu. Isto tako – tužno priča Božica Rajlić, majka poginulog borca.

Stanari četiri stana, među kojima su dvije porodice poginulih boraca, kažu, voda koja se slijeva niz zidove u ovih nekoliko godina oštetila je polumontažnu zgradu. Zbog toga strahuju za ličnu bezbjednost.

– Vidite gdje kisne. Upravo tamo gdje ja spavam – napominje Radojka Topalović, a na njene riječi nadovezuje se Svetozar Јapudža:

– Obraćali smo se Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, dobili smo negativan odgovor. Uputili su nas na gradsku upravu Prijedor i tamo smo dobili negativan odgovor – razočarano konstatuje Svetozar Јapudža.

U prijedorskoj Gradskoj upravi kažu da je izgrađeno devet zgrada u Ljubiji i šest u prijedorskom naselju Tukovi gdje žive izbjegla i raseljena lica, ratni-vojni invalidi i porodice poginulih boraca. Јedan dio stanova bio je u vlasništu Republičkog sekretarijata za raseljena lica, a drugi resornog ministarstva i Grada Prijedora. Sada su svi preneseni u vlasništvo grada.

– U razgovoru sa Sekretarijatom za izbjeglice mi smo dogovorili da uradimo tri zgrade u Tukovima, a da oni urade tri u Ljubiji. Mi smo svoje završili prije nekih deset dana – tvrdi Mišo Rodić, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora.

Za sanaciju krova zgrade u Ljubiji predračun je 28.200 KM, u toku je priprema javne nabavke, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine.

RTRS