“Rudnici željezne rude Ljubija“ u Prijedoru negativno su poslovali u prvom polugodištu ove godine ostvarivši minus od 573.568 KM pokazuju podaci objelodanjeni na Banjalučkoj berzi.

To je više nego što je iznosio gubitak za cijelu prošlu godinu kada je ovo akcionarsko društvo u državnom vlasništvu ostvarilo negativan poslovni rezultat od 445.000 KM. Godinu ranije, odnosno 2017. godine, imali su dobit od skoro 1,9 miliona KM što govori kako su rezultati u posljednjih 18 mjeseci poprilično zabrinjavajući.

Poslovni prihodi su iznosili 304.484 KM i za oko 200.000 KM su manji nego u istom periodu 2018. godine dok su prihodi od prodaje robe u padu za 50 odsto. Sa druge strane rashodi su smanjeni za oko 150.000 maraka i spušteni su ispod milion maraka.

Podsjećamo “RŽR Ljubija” sa kompanijom “Arcelor Mittal” ima zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal Prijedor”, a koje rudari u rudniku Omarska.

Sa druge strane, “RŽR Ljubija” ima još svoja dva rudnika, a to su Ljubija i Tomašica, koji godinama nisu u funkciji.

Kupovinom ljubijskih rudnika multinacionalna kompanija produžila bi vijek rudarenja u Prijedoru, budući da je kopovima na kojima sada eksploatiše ruda željeza trajanje ograničeno na još nekoliko godina.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS je u novembru prošle godine ponudila na prodaju većinski paket akcija (64,99 odsto) rudnika po početnoj cijeni od 69.020.547,43 KM preko Banjalučke berze.

Međutim aukcija održana krajem januara ove godine je poništena jer su u IRB-u ocijenili kako dokumentacija koju su poslali iz kompanije “Arcelor Mittal” nije validna dok osim njih, drugih ponuda nije ni bilo.

Sa druge strane, iz “Arcelor Mittala” stigla je optužba kako ih je banka spriječila da učestvuju u aukciji.

U IRB RS su tada kazali kako će nakon konsultacija sa resornim ministarstvom i pribavljanja saglasnosti Vlade RS ponovo oglastiti novo nadmetanje za državni kapital ali eventualni datum do danas nije određen.

Od samog početka za kupovinu rudnika je zainteresovana i “Izraeli Investment Group“.

Evgenij Zotov, direktor ovog preduzeća je ranije upozoravao kako Arcelor Mittal pokušava da kupi rudnik parama tog istog rudnika s obzirom da na svom računu drže 30 miliona KM neraspoređene dobiti.

capital.ba