Izaslanik predsjednice Republike Srpske Milorad Kojić uručio je danas u Prijedoru posthumna odlikovanja za 12 porodica poginulih boraca iz opština/gradova Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica.

“Predsjednica Republike Srpske dodjelom odlikovanja odaje počast svim stradalim za slobodu, a ta sloboda se zove Republika Srpska”, rekao je Kojić.

On je dodao da je to značajno jer se na taj način gradi kultura sjećanja i pamćenja i ovo je jedan od načina kako da se zahvalimo svim poginulim za našu slobodu i našu Republiku Srpsku.

“Prijedor je posebno specifičan jer ovdje je odbranjena Republika Srpska 1995.godine, ali ne samo Prijedor jer treba da se sjetimo odbrane zapadnih granica u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici gdje je bila izvršena agresija hrvatske vojske i da upravo hrabrošću naših vojnika i novih boraca i posebno onih koji se dali svoje živote, a i onih koji seu dali svoje dijelove tijela i onih koji su učestvovali u ratu dali su nam slobodu i mogućnost da danas ovdje slobodno živimo u našoj Republici Srpskoj”, rekao je Kojić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je zajedno sa Kojićem uručivao odlikovanja, izjavio je da svaka prilika kada se dodjeljuju odlikovanja preminulimm saborcima je jedan častan čin, ali čin koji stvara tugu u dušama njihovih porodica.

“Naši borci su zaslužili mnogo više i društvo se trudi da da odgovor na mnoga pitanja koja su problematizovana u životima porodica poginulih, ali u svakom slučaju ovaj čin treba pozdraviti jer svi naši saborci su zaslužili da dobiju odlikovanja za svoj čin junaštva i čojstva u posljednjem ratu”, rekao je Đaković.

Predsjednica Republike Srpske je povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15.septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske odlikovala 130 poginulih boraca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod.

www.prijedorgrad.org