Dječiji vrtić “Radost” obavijestio je roditelje da zaposleni neće obustavljati proces rada iz moralnih razloga, jer ne žele da ugroze interes djece i roditelja.

“Ovom prilikom zahvaljujem radnicima i roditeljima za iskrenu i spontanu podršku koju su pokazali u toku zasjedanja Skupštine grada Prijedora kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nezakonitog i bahatog rada skupštinske većine”, navodi se u saopštenju koje je medijima i svim organizacionim jedinicama vrtića uputila direktor Gordana Jekić.

Odbornici Skupštine grada Prijedora smijenili su Jekićevu uz obrazloženje Kluba samostalnih odbornika, koji je predložio smjenu, da su nezadovoljni radom i rukovođenjem ustanovom.

Grupa radnika vrtića, kao i grupa radnika Doma zdravlja Prijedor čija je direktorka Slavica Popović takođe smijenjena, ušla je u zgradu Skupštine grada protestujući zbog odluka o smjeni direktora ovih ustanova.

Sindikalna organizacija vrtića za ponedjeljak je bila najavila generalni štrajk jer, kako su naveli u peticiji, smjena nije u skladu sa članovima 85 i 86 Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske.

Peticiju protiv smjene Jekićeve potpisalo je 63 od 75 zaposlenih.

Bojana Kos imenovana je za vršioca dužnosti direktora javne predškolske ustanove u Prijedoru na prijedlog Kluba samostalnih odbornika koji čine četvorica odbornika koja su istupila iz DNS-a, čiji je član bila i novoimenovana direktorka.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će ova situacija dodatno opteretiti budžet grada jer će se praktično isplaćivati tri plate za direktora: jedna njoj, jedna dosadašnjoj direktorki nakon što sud presudi da je smijenjena nezakonito kako to u ovakvim situacijama, kako je naveo, jeste sudska praksa, a jedna nekome ko će realno obavljati dužnosti direktora budući da je novoimenovana direktorka u visokoj trudnoći.

SRNA