Centar za socijalni rad Prijedor posvetiće Dječiju nedjelju, koja će biti održana od 7. do 13. oktobra pod nazivom “Moja sedmica, moja godina”, zaštiti djece bez roditeljskog staranja.

Iz Centra su naveli da će u ponedjeljak, 7. oktobra, u njihovim prostorijama u 11.00 časova biti podijeljeni sertifikati polaznicima obuke za sticanje statusa hraniteljske porodice koja je provedena tokom septembra.

Za utorak, 8. oktobra, u 12.00 časova najavljena je kreativna radionica sa djecom o temi “Moja hraniteljska porodica”, gdje će učesnicima biti uručeni prigodni pokloni.

Okrugli sto o temi “Zaštita djece bez roditeljskog staranja nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite” biće organizovan u petak, 11. oktobra, u 12.00 časova, a prisustvovaće mu predstavnici institucija koje zajedno mogu raditi na unapređenju života djece bez roditeljskog staranja nakon završetka školovanja i napuštanja doma, odnosno hraniteljske porodice.

Dječiju nedjelju organiziju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Obilježavanje Nedjelje djeteta predstavlja način da se javnosti ukaže na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta, koju je 1989. godine usvojila Skupština UN.

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti o potrebama djece, te njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

SRNA