Smijenjene direktorke prijedorskog vrtića “Radost” Gordana Jekić i Doma zdravlja Slavica Popović najavile su tužbe povodom rješenja Skupštine grada Prijedora o njihovim smjenama.

Obje direktorke su kadar DNS. Popovićeva je u fotelji direktora Doma zdravlja od marta 2010. godine, a Jekićevaa u vrtiću od decembra 2017.

Popovićeva je na konferenciji za medije koja je održana u kabinetu gradonačelnika Prijedora navela je da Dom zdravlja pozitivno posluje od 2012. godine te da nema nikakvih dugovanja.

– Oni tvrde da smo dugoročno narušili zdravstveni sektor. Time su uvrijedili mene direktora, ali i kao medicinskog radnika, jer radim 34 godine, ali uvrijedili su i sve zaposlene medicinske radnike – istakla je Popovićeva.

Dodala je da za njenu smjenu, kao i za imenovanje novog vršioca dužnosti direktora, odbornici nisu dobili saglasnost Ministarstva zdravlja.

Popovićeva je objasnila da po Statutu Doma zdravlja direktor može biti smijenjen ukoliko napravi težu povredu.

– To znači da pronevjerim ili da nanesem štetu ugledu Doma zdravlja što u mom slučaju nije sigurno – tvrdi Popovićeva.

Smijenjena direktorica vrtića, Gordana Jekić, kaže da je razrješenje povrijedilo te da je u šoku.

– Odbornici mi nisu dali ni da podnesem izvještaj o radu vrtića, koji se inače podnosi u oktobru mjesecu. Takođe, sve nepravilnosti u radu vrtića iz prethodnog perioda su otklonjene – navela je Jekićeva.

Pored njih dvije, konferenciji su prisustvovali i šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević i odbornica DNS Olivera Brdar-Mirković, kao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Njih troje su istakli da smjena direktorica iz reda DNS nije zakonita.

Predojević je naveo da je sve tvrdnje koje su navedene u razlozima za smjenu on demantovao činjenicama na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Odbornica Brdar-Mirković izjavila je da radnici vrtića i Doma zdravlja neće štrajkovati zbog smjena direktorki, jer ne žele da rade na štetu grada Prijedora.

Gradonačelnik Đaković takođe tvrdi da su smjene kadra DNS nezakonite.

– Nanjijeće se šteta budžetu grada jer će plate primati direktori koji je imenovala skupštinska većina, a moraće se platiti i smijenjeni direktori kada dođu sudske presude. U vrtiću je jos komplikovanija situacija jer je za direktoriku imenovana žena koja je trudna, pa kada ona ode na porodiljsko odsustvo moraće se imenovati treći direktor, koji će biti vršilac dužnosti – izjavio je Đaković.

Postupke nove skupštinske većine nazvao je nesnalaženjem i nakaradnim mijenjanjem sistema. Đaković je izjavio da će se sutra u Banjaluci sastati Predsjedništvo DNS i da će jedna od tema biti i koalicioni odnosi.

– Mogu vam reći da su odnosi dovedeni do crvene linije – kratko je prokomentarisao Đaković.

On je predsjednik Gradskog odbora DNS. Ova partija Marka Pavića prije deset mjeseci je izgubila podršku SNSD u gradu na Sani, dok su ove dvije partije još uvijek u koaliciji na državnom nivou.

Inače, pres konferencije DNS kao i predstavnika političkih partija odbornika koji bez DNS čine novu skupštinsku većinu, postale su način kojim ove dvije strane pokušavaju da uvjere Prijedorčane u ispravnost svojih postupaka. Dok iz nove skupštinske većine tvrde da je vrijeme za promjene i smjenjuju kadar DNS, iz ove partije nerado se odriču direktorskih plata i fotelja u kojima pojedini sjede i po deceniju.

EuroBlic-srpskainfo.com