– Direktori svih gradskih preduzeća mogu biti smijenjeni ako ne budu svoj posao obavljali časno i pošteno, a nije isključeno ni da nećemo na jednoj od narednih sjednica traziti ostavku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića – poručio je ovo šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović na današnjoj konferenciji za novinare.

Ovu konferenciju, predstavnici odborničkih klubova koji čine novu skupštinsku većinu održali su nakon sto su juče sa pozicija direktora Doma zdravlja i vrtića “Radost” razriješili Slavicu Popović i Gordanu Jekić koje su kadar DNS. Pavlović je poručio da odbornici nemaju ništa protiv zaposlenih u ovim ustanovama, ali da nisu zadovoljni radom smijenjenih direktorica.

– Mi u skupštinskoj većini smatramo da radnici Doma zdravlja i vrtića odlično obavljaju svoj posao liječeći naše građane i naše porodice, kao i da odlično čuvaju i obrazuju djecu svih građana pa i nas samih i na tome im hvala – izjavio je Pavlović.

Dodao je da je sinoćnje okupljanje zaposlenih u ovim ustanovama politički instruisano.

– Ovo okupljanje je politički instruinisano od pojedinaca iz kafane, govoreći im da neće ni oni ostati na poslu ako direktorice izgube mandate u čijim mandatima su zaposleni. To je apsolutna laž, jer svaki radnik ima svoje pravo po zakonu i nijedan radnik koji radi u ovim ustanovama nije niti smije biti upitan, iza toga stoji ova skupštinska većina – rekao je Pavlovic i dodao da je cilj okupljanja radnika zaštita političkih kadrova preko leđa radnika.

– Svi naši građani moraju shvatiti da su promjene u našem gradu počele i da su ovo tek male promjene jer promjene u našem gradu tek dolaze, ne želimo da budemo zatvoren grad, grad iz kojeg mladost odlazi, a penzioneri rade. Ne želimo biti grad koji stagnira, grad u kojem nema projekata i gdje nema zapošljavanja – istakao je Pavlovic.

Naveo je da su na mjesta smijenjenih direktorica imenovane mlade i školovane osobe.

– Milica Marjanovic koja je imenovana za vršioca duznosti direktora u Domu zdravlja nije kadar SNSD i nema člansku kartu ove partije. Ona, kao i direktorica vrtića imenovane su na tri mjeseca i ako se ne dokažu biće mijenjane, a možda i prije isteka tog roka – istakao je Pavlović.
Samostalni odbornik Ranko Kolar izjavio je da statuti gradskih ustanova nisu usklađeni sa zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi.

– Statuti su prilagođeni interesima pojedinaca. Ovdje se radi o autokratiji – izjavio je Kolar.

Šef Kluba odbornika PDP Dalibor Grabež izjavio je da nova skupštinska većina ne radi ništa kako bi ugrozila interese zaposlenih u gradskim ustanovama.

– To su preduzeća čiji je osnivač grad i direktore imenuje i smjenjuje Skupstina grada – izjavio je Grabež.

Šef samostalnog kluba odbornika Dusko Miletic izjavio je da se ne slažu sa navodima odbornika i gradonačelnika Prijedora.

– Neće odluke odbornika ugroziti zaposlene. Na mjesto direktorice vrtića imenovana je mlada ali i iskusna osoba koja zna sta treba mijenjati – naveo je Miletić.

EuroBlic-srpskainfo.com