poljoprivredaU Prijedoru se 12.000 domaćinstava ili oko 50 odsto radno sposobnog stanovništva bavi poljoprivredom, procjene su gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede.

Poljoprivredne površine čine 62 odsto teritorije Prijedora ili 59.191 hektar gdje prevladavaju oranice. U vlasničkoj strukturi dominira zemljište privatne svojine gdje 12.986 vlasnika zemljišta ima posjede prosječne površine 3,75 hektara.

“Iako je nepovoljna posjedovna struktura i usitnjene parcele, svi oblici poljoprivredne proizvodnje su zastupljeni”, navodi se u informaciji Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na području Prijedora registrovano je 747 poljoprivrednih gazdinstava, a na osnovu Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti na području Prijedora registrovano je 39 preduzetnika u poljoprivredi.

Ključni problemi koji prate ratarsku proizvodnju su niski prinosi, proizvodnja na malim parcelama, visoka ulaganja, neadekvatna tehnologija uzgoja, nedovoljni podsticaji, dotrajala mehanizacija i proizvodnja krmnog bilja ograničena na mali broj vrsta.

Proizvodnja povrća na otvorenom zastupljena je na oko pet hektara oraničnih površina. Pod plastenicima je oko četiri hektara, gdje se uglavnom uzgaja rano povrće.

Plasteničkom proizvodnjom bavi se stotinjak poljoprivrednika i stabilnost i ekspanzija u plasteničkoj proizvodnji su posljednjih godina evidentni.

Voćarska proizvodnja se bazira na visokom ulaganju, intezivnosti i profitabilnosti odnosno poboljšanju sortimenta, agrotehnike i obima proizvodnje.

U posljednjih nekoliko godina zasnovano je oko 120 hektara novih visoko intezivnih voćnjaka jabuke, kruške i šljive, prosječne površine od pola do tri hektara.

Prijedor ima rasadnik voća na površini od 15 hektara, gdje se proizvodi kvalitetan i zdravstveno ispravan sadni materijal.

“Potrebno je zasnivati zasade jagodičastog i sitnog bobičastog voća, te vinove loze, koji su trenutno na području Prijedora zastupljeni na simbolična tri hektara”, navedeno je u informaciji Odsjeka za unapređenje poljoprivrede.

Poljoprivrednicima iz Prijedora od 2011. do 2013. godine isplaćeno je 8,3 miliona KM republičkih podsticaja, a od 2007. do 2013. godine 1,9 miliona KM podsticaja iz gradskog budžeta.

Najviše sredstava sa republičkog nivoa plasirano je kroz premije za mlijeko i regresiranje proljećne i jesenje sjetve, a sa lokalnog nivoa za podršku uzgoju muznih krava.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com