Nisam planirao da ih ubijem, tu ženu sam volio. Imam noćne more i sanjam bijele miševe koji me proganjaju.

Kazao je ovo Alija Hrustić (50) iz Prijedora koji je osuđen na 30 godina robije zbog ubistva supruge Azre Hrustić (35) i njenog ljubavnika Envera Halilagića (41). Njemu je ovu kaznu izrekao Vrhovni sud Republike Srpske u drugostepenom postupku, a na nju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. Hrustić je pred trećestepenim vijećem Vrhovnog suda RS istakao da je ranije od supruge čuo da je Halilagić prijetio da će ga ubiti, te da ima pištolj.

– Da sam isplanirao ubistvo ne bi išao sjekirom i nožem na oružje, ponio bi pušku. Ne bih ostavio sjekiru i nož, već bi to pokupio i otišao – rekao je Hrustić.

Njegov advokat Jevto Janković od trećestepenog vijeća zatražio je da se ukine presuda i da se predmet dodijeli Okružnom sudu u Banjaluci. Predložio je ponovno saslušanje Hrustićevog sina Adisa, kao i saslušanje vlasnice kuće u kojoj je počinjen zločin. Janković tvrdi da njegov klijent ubistvo nije počinio s direktnim umišljajem, već iz afekta i gnjeva, te da je bio neuračunjiv.

– U ovom slučaju počinjene su brojne zloupotrebe u prvostepenom postupku u Okružnom sudu u Prijedoru. Vještačenje optuženog po naredbi tužioca, koje je pokazalo da je bio uračunjiv, naručeno je i pogrešno. Vještaci su ga pregledali svega dva sata ili manje – kazao je Janković.

Dodao je da neko ko je sa 55 udaraca sjekirom i nožem počinio ubistvo ne može biti uračunjiv. Janković je zatražio ukidanje pritvora Hrustiću koji se iza rešetaka nalazi od maja 2017. godine. Tužilaštvo se u ovom slučaju žalilo na visinu kazne, jer smatraju da je preniska.

Prema optužnici, Hrustić je nožem i sjekirom iskasapio Azru i Envera 27. maja 2017. kada ih je zatekao u spavaćoj sobi u kući u kojoj je Azra radila kao pomoćnica u naselju Srednji Jakupovci kod Prijedora. Navodi se da je do te kuće došao da potraži maloljetnog sina. Kada je u dvorištu primijetio Halilagićevo auto, iz svog auta uzeo je sjekiru i nož, te ušao u kuću. U sobi je zatekao nage Azru i Envera i odmah ih je napao i usmrtio. Hrustić je čak 55 puta udario bivšu suprugu i njenog ljubavnika. Suprugu Azru nožem je dva puta ubo u predjelu polnog organa. Hrustić je nakon zločina otišao u policiju i sam rekao šta je učinio pa je uhapšen.

Raniji postupak

Prijedorski Okružni sud je u oktobru 2018. Aliju Hrustića bio osudio na 35 godina robije zbog ubistva supruge i njenog ljubavnika. Tu presudu je promijenio Vrhovni sud Republike Srpske, te Hrustiću dosudio pet godina manju kaznu.

– Utvrđeno je da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenice i cijenio sve okolnosti. Međutim, kazna je smanjena jer je vijeće smatralo da je previsoka i da se i blažom kaznom može postići svrha kažnjavanja – rečeno je ranije u Vrhovnom sudu RS.

Glas Srpske