Na putevima Srpske utvrđeno je 45 opasnih mjesta, gdje se česte saobraćajne nesreće. Navedene lokacije označene su novom saobraćajnom signalizacijom, a radi bezbjednijeg saobraćaja, na nekima od njih, u toku je sanacija. Od Prijedora do Banjaluke, takozvanih “crnih tačaka” je čak pet.

U Republici Srpskoj ima 4.200 magistralnih i regionalnih puteva koji su u prosjeku izgrađeni prije 40 godina.

Učestale saobraćajne nesreće na putevima Srpske razlog su utvrđivanja takozvanih “crnih tačaka” koje su označene posebnom saobraćajnom signalizacijom. Vozači kažu – svaki novi znak čini i vozača opreznijim.

Anketirani vozači kažu da uočavaju novu signalizaciju, koja će, kako kažu, poboljšati uslove za ostale učesnike u saobraćaju. Saglasni su da bi trebalo još više obilježiti mjesta zbog bezbjednosti vozača i pješaka.

Od 45 označenih “opasnih mjesta” brojna su zahtijevala sanaciju.

Јavno preduzeće “Putevi Republike Srpske” do sada je saniralo tri, a za preostalih devet u toku je rad na projektnoj dokumentaciji.

– Mi to radimo ciklično, svake godine označavamo i radimo na sanaciji opasnih mjesta, tako da ćemo taj proces nastaviti i u sljedećoj godini – rekao je Nenad Nešić, v.d. direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske”.

Na putu od Prijedora do Banjaluke, pet je “crnih tačaka”, a nalaze se na dionici Lamovita-Ivanjska, Kozaruša i Kozarac, u prijedorskom naselju Čirkin Polje i na ulazu u grad.

Utvrđeno je da se na ovim lokacijama najčešće dešavaju saobraćajne nesreće.

U posljednjih osam mjeseci samo na području Policijske uprave Prijedor u saobraćajnim nesrećema poginulo je 11 lica.

– Na navedenim dionicama puta učestale su saobraćajne nezgode. Zavisno od dionice puta, posljedice su po lica, odnosno sa materijalnom štetom – kaže Mario Milašin, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

Јedno od pet “opasnih mjesta” za saobraćaj na putu od Banjaluke do Prijedora je na samom ulazu u grad.

Na tom dijelu, do kraja godine biće izgrađen kružni tok.

– Sada će ostati četiri “opasna mjesta”. Trenutno smo je obilježili vertikalnom saobraćajnom signalizacijom ali nama je cilj da sve kritične tačke saniramo u nekom doglednom periodu – naveo je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Uzvičnik na znaku upozorava vozače da vožnju prilagode uslovima puta.

Iz policije poruka – poštujući saobraćajne znakove, čuvate svoj, ali i tuđi život.

RTRS