Članovi međuopštinskog Udruženja gluvih i nagluvih, čije je sjedište u Prijedoru, obilježili su u nedjelju u novim prostorijama u centru grada Svjetski dan gluvih.

Predsjednik Udruženja Marinko Martić rekao je da su se njihovi članovi iz Prijedora, ali i Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajice, okupili danas kako bi promovisali prava gluvih.

On kaže da je zahvalan gradskih vlastima od kojih su dobili nove prostorije, a redovno od lokalne zajednice dobijaju i sredstva kojima se finansira rad Udruženja.

Martić kaže da Udruženje ima oko 50 članova i da ovu populaciju muče brojni problemi kao što je nezaposlenost, ali i niska socijalna primanja, jer su u pitanju uglavnom nezaposleni i stariji ljudi koji žive od penzije ili socijalne pomoći, a zavise i od tuđe njege i pomoći.

“Najveći problem je nabavka slušnih aparata jer je cijena novog aparata oko 800 KM, a baterija 50 KM”, naglasio je Martić.

Udruženje je osnovano 1957. godine, a zidove novih prostorija krase brojni pehari osvojeni na takmičenjima udruženja gluvih i saveza invalida u pikadu, stonom tenisu i šahu.

Svjetski dan gluvih se obilježava svake godine u posljednjoj sedmici septembra.

SRNA