Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić zakazao je za četvrtak, 3. oktobra, sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano izvršenje budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

Biće to prva sjednica nakon što su zasjedanje održano 13. septembra napustili gradonačelnik, tri načelnika odjeljenja i odbornici DNS-a i SDP-a BiH jer, kako su rekli, nisu htjeli učestvovati u donošenju nezakonitih odluka, protivnih odlukama Vlade Republike Srpske.

Nakon tog zasjedanja konferencije za novinare održali su gradonačelnik Milenko Đaković, koji je i predsjednik Gradskog odbora DNS Prijedor, grupa od devet političkih subjekata i ovdašnji SDS.

DNS je tada najavio da će nastaviti učestvovati u radu lokalne skupštine dok god na dnevnom redu budu teme u skladu sa zakonom, devet političkih subjekata predvođenih SNSD-om zatražilo je ostavku gradonačelnika, a većinski dio Kluba odbornika SDS-a ogradio se od istupa predsjednika GO SDS Prijedor Milana Tubina rekavši da ne podržavaju koalciju sa SNSD-om.

Na dnevnom redu sjednice održane prije 14 dana, osim aktuelnog časa, bila je samo jedna tačka dnevnog reda – Prijedlog Rješenja o izmjeni rješenja stalnih radnih tijela. NJome se, prema mišljenju onih koji su napustili zasjedanje, krši nalog Vlade da o četiri osporena akta Skupštine grada Prijedora, donesena u februaru ove godine, Pravobranilaštvo Republike Srpske pokrene upravni spor, a da se akti obustave do konačne odluke suda.

Osim o šestomjesečnom budžetu, na narednoj sjednici odbornici trebalo bi da budu razmatrana tri prijedloga odluka iz nadležnosti Odjeljenja za prostorno uređenje, informacije o radu prijedorskih filijala Zavoda za zapošljavanje i Poreske uprave, kao i kadrovsko rješenje za Agenciju za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

Vršilac dužnosti direktora ove agencije je Aleksandar Drljača kojeg je na tu dužnost imenovala Skupština grada Prijedora 23. maja prošle godine. Od tada se takvo imenovanje ponavlja u lokalnom parlamentu svaka tri mjeseca budući da ga se svaki put imenuje na period od 90 dana. I ovaj put na dnevnom redu je najprije njegovo razrješenje, a potom i imenovanje i jedinstven je slučaj u Prijedoru da institucijom čiji je osnivač grad rukovodi vršilac dužnosti toliko vremena.

SRNA