pomoc sugradjaninu (1)Da u Prijedoru još uvijek ima mladih koji su spremni pomoći sugrađanima u nevolji dokaz su i ove fotografije nastale 1. januara u prijedorskom Starom Gradu, odnosno na mostu koji povezuje ovo naselje sa centrom grada.

Naime, oko 17 časova na početku mosta se mogao vidjeti jedan naš sugrađanin kako na njemu leži. Da li mu je pozlilo ili je pao i ostao da leži zbog viška alkohola u krvi ne znamo, ali smo uvidjeli da još uvijek ima onih koji su spremni pomoći.

Nakon što su ga primijetili gosti iz obližnjeg ugostiteljskog objekta, krenuli su da mu pomognu ali je nekoliko mladića u tim trenucima naišlo iz pravca Starog Grada te su upravo oni prvi pritekli u pomoć i podigli na noge osobu koja je na „debelom“ minusu ležala na cesti.

Ubrzo je stigla i Hitna pomoć koja je odvezla našeg sugrađanina u svom vozilu.

pomoc sugradjaninu (2)Treba pohvaliti mlade ljude koji su bili spremni pomoći ali i reći da je bilo i nekoliko mladića i djevojaka koji su naišli pored osobe koja je ležala na cesti, samo su je radoznalo „odmjerili“ i „produžili svojim putem“.

Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se ovaj slučaj dogodio kasno uveče kada nema mnogo prolaznika.

Na kraju, postavlja se pitanje, koliko smo spremni pomoći osobama u nevolji, naročito u ovim vremenskim (ne)prilikama kada je vanjska temperatura već nekoliko dana u minusu.

Sa jedne strane, osobe koje su u alkoholiziranom stanju i nađu se u ovakvoj situaciji su najčešće nervozne, razdražljive, napadne ili bezobrazne, ali sa druge strane, trebalo bi da budemo humani i pomognemo ljudima u nevolji, bez obzira da li se radi o „običnom pijancu“ ili nekome kome je pozlilo.

Sve u svemu, kada je konzumiranje alkohola u pitanju, tokom zimskih mjeseci treba biti naročito oprezan jer alkohol samo prividno daje osjećaj toplote.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
pomoc sugradjaninu (3)