Četiri odbornika SDS u Skupštini grada Prijedora su protiv koalicije ove partije sa SNSD, te tvrde da ju je predsjednik GO SDS Prijedor, Milan Tubin dogovorio samovoljno bez saglasnosti stranačkog vrha.

Protiv koalicije sa SNSD, od ukupno pet odbornika su Jovana Panić, Sanja Rađenović, Slavko Švraka i Ratko Stojić. Peti odbornik ove partije, Radenko Stjepić, svojim glasanjem u lokalnom parlamentu pruža podršku novoj koaliciji sa SNSD, čiji dio nije DNS.

Zanimljivo je da su odbornici Panić, Rađenović i Švraka, pozvali novinare na konferenciju za medije kod sata na Trg majora Zorana Karlice, jer tvrde da im Tubin ne dozvoljava da koriste stranačke prostorije. Navode da su o svemu tome pisali predsjedniku SDS Mirku Šaroviću.

Tvrde da su ih podrška Milana Tubina SNSD kao i njegove izjave sa presa koji je održan u petak, podstakle na ovu konferenciju za medije. Podsjećamo, u petak su partije okupljene oko SNSD, a koje čine novu skupštinsku većinu bez DNS u gradu na Sani, pozvale gradonačelnika Milenka Đakovića da podnese ostavku.

Šefica Kluba odbornika SDS, Jovana Panić tvrdi da je Tubin time pokazao još jednom da je privatizovao stranku.

– Taj čovjek samoinicijativno dogovara nekakave koalicije, saradnje, dijeli funkcije mimo stavova i volje Kluba odbornika i bez zvaničnog stava rukovodstva stranke – ističe Panićeva.

Navodi da se Tubin sam izabrao na čelo GO SDS u Prijedoru.

– Mi smo uputili apel i dopis novom rukovodstvu stranke na čelu sa Mirkom Šarovićem o situaciji u Prijedoru, javnost smo ranije upozoravali, prethodno rukovodstvo, a i ovo novo o načinu izboru Milana Tubina na mjesto predsjednika GO, zatim o samom funkcionisanju GO, da bismo sada došli u situaciju da je taj čovjek SDS uveo u saradnju sa SNSD – kaže ona.

Dodaje da bivše rukovodstvo SDS nije reagovalo na probleme ove partije u Prijedoru te da još nemaju odgovor ni od novog vrha stranke. Ističe da se Klub odbornika SDS ograđuje od poteza Tubina.

Odbornik SDS Slavko Švraka tvrdi da je koalicija SDS sa SNSD u Prijedoru uspostavljena mimo odluka i statuta stranke.

– Statut u članu 107 jasno i decidno opisuje način koaliranja, a to je da koalicije mora da se odobri sa vrha stranke, da bi moglo tako nešto da funkcioniše. Mi za sada nemamo takvo odobrenje i kada se sa vrha stranke oglase mi ćemo se ponašati kako kažu – rekao je Švraka.

Dodaje da Klub odbornika SDS u Prijedoru ostaje opozicija.

– Ne svrstavamo se ni na jednu ni na drugu stranu, tako da ne bih da nas pripisuje da smo SNSD-ovi ili DNS-ovi. U proteklom periodu Milan Tubin je i mene stavljao kao glavnog pregovarača sa SNSD kako su mediji prenosili, a poslije me svrstavao u DNS, što zaista nije tako – tvrdi Švraka.

Navodi da odbornici SDS rade po planu i programu Skupštine grada koji su usvojili svi odbornici.

– Radićemo za dobrobit naroda, a ne za ličnu korist. Bojim se da iza ovoga stoji možda čak Tubinova kandidatura za poslanika, namirivanje nekih glasova na prošlim izborima – tvrdi Švraka.

Odbornica SDS Sanja Rađenović navela je da su Šaroviću pisali o svim problemima.

– I obavjestili ga o ponašanju Tubina prema odbornicijma, nedozvoljavanju korištenja prostorija odbornicima, o takozvanoj suspenziji nas četvoro iz Kluba odbornika SDS i o njegovom koaliranju sa SNSD i konačno očekujemo odgovor Šarovića za ovu temu – rekla je Rađenović.

Četiri odbornika SDS su dopis Šaroviću uputili krajem prošlog mjeseca. U njemu su naveli da Klub odbornika “nije jedinstven od Opštih izbora jer Tubin nastoji da pod svaku cijenu uđe u vlast, pa i sa SNSD”. Pošto ne žele u koaliciju sa SNSD, ovi odbornici tvrde da im Tubin brani od februara da koriste prostorije stranke te da se sastaju po privatnim kućama i kafanama kako bi se pripremili za sjednice. Navode da im je između ostalog dostavljena i odluka o suspendovanju iz stranke i zabrani korištenja imena i simbola stranke.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor Milan Tubin nije odgovorio na pozive kako bismo čuli njegovo mišljenje u vezi sa navodima odbornika.

EurpBlic-srpskainfo.com