Književniku Dušanu Kovačeviću je u Pozorištu Prijedor uručena nagrada “Književni vijenac Kozare”, kao i statueta “LJubijski rudar” i novčani dio ove nagrade 47.Književnih susreta na Kozari.

Obrazlažući odluku žirija, jedan od njegovih članova Goran Maksimović je istakao da je riječ o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u posljednjih 50 godina stvorio čitav jedan vijenac veoma važnih komedija.

“Od `Maratonaca` do `Larija Tomsona-tragedija jedne mladosti`, `Balkanskog špijuna` ili `Profesionalca` imamo pisca koji služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane” izjavio je Maksimović.

Kovačević je novinarima izjavio da mu je ova nagrada izuzetno draga, prije svega, što potiče iz ovog kraja koji je iznjendrio velike pisce po kojima sse pamti srpski jezik.

“Ova nagrada objedinjuje nekako sve te ljude koji u ovde živeli, pisali i ostavili trag u srpskoj književnosti”, rekao je Kovačević.

On je zahvaljujući na nagradi rekao da je sretao Skendera Kulenovića u Beogradu sa kojim nije mogao biti prijatelj, jer je tada bio dosta mlad, ali da mu je drago što j bio naa Kozari i što je položio vijenac na njegov grob.

“Ova nagrada objedinjuje tu mitksu planinu Kozaru koja je u našem sećanju zapamćena i kao ponos i kao stradanje”, rekao je Kovačević.

Na druženju nazvanom “Veče laureata” izvedena je prvo scena iz predstave rađenoj u koprodukciji prijedorskog i Narodnog pozorišta Republike Srpske “Sabirni centar” upravo po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Marka Misirače.

Kovačević je zatim pročitao monolog iz jedne svoje drame koja govori o tome kako smo svake godine manji za 35-40.000 ljudi istiičući da je to jedna od naših najvećih briga današnjice.

Potom je sa laueratom razgovor vodio akademik Matija Bećković čime su i formalno završeni 47.Književni susreti na Kozari.

www.prijedorgrad.org