Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je u petak 47. Književne susrete na Kozari, ističući da svaki septembar predstavlja radost za Prijedorčane zato jer im u goste dolaze književnici.

Đaković je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor, podsjetio i na 55 godina od održavanja prvih književnih susreta članova literarnih sekcija u šatorskom naselju na Kozari.

“Iz godine u godinu, Susreti su rasli dobijajući nove sadržaje i tako postajali jedna od najznačajnijih i, za književnike, najomiljenijih književnih manifestacija na ovim prostorima”, istakao je Đaković.

On je podsjetio i na riječi akademika Matije Bećkovića izgovorene na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na promociji prve dvije knjige iz nove edicije Književnih susreta.

“`Prijedor je postao novi svjetionik kulture na zapadnim granicama srpskog naroda`, rekao je tada uvaženi akademik i šta reći poslije ovoga, nego da ćemo, zajedno sa našim sugrađanima, nastojati da taj svjetionik što jače i što duže svijetli i da jačinu ovog svjetla održavaju i ovogodišnji Književni susreti na Kozari”, dodao je Đaković.

U prigodnom programu svoje stihove, osim Bećkovića, kazivali su i Milosav Tešić, LJubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vid Vicko Vukelić i Slobodan Jović.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su pjesnici-muzičari Miloš Zubac i Milan Korać, te Dragan Marinković.

Organizator i generalni pokrovitelj 47. Književnih susreta na Kozari jeste grad Prijedor, suorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška, te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade “Književni vijenac Kozare” kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

SRNA