Konzorcijum „Crowe RS“ Beograd i „Bam Consult“ Banjaluka uradiće za Poresku upravu RS studiju koja treba da pokaže da li su transferne cijene željezne rude, koju je „Arcerol Mittal“ Prijedor prodavao povezanim društvima, u skladu sa tržišnim i da li su transakcije od oko 270 miliona KM bile zakonite.

Poreska uprava RS raspisala je u julu tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena „Arcelor Mittala“ Prijedor, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija `Arcerol Mittala`”.

Zbog žalbe ponuđača izrada studije je privremeno zaustavljena, a nakon upravnog spora stečeni su uslovi za izbor najpovoljnijeg ponuđača konsultantskih usluga, a koji čini konzorcijum „Crowe RS“ Beograd i „Bam Consult“ Banjaluka. Procijenjena vrijednost izrade studije je 160.000 KM bez PDV-a.

Ugovor je potpisan od strane Poreske uprave RS i dostavljen na potpis pomenutom konzorcijumu.

„Navedena studija treba da utvrdi da li su transferne cijene željezne rude koje je „Arcelor Mital“ prometovao sa povezanim društvima u skladu sa tržišnim cijenama, odnosno da li su transakcije u periodu 2010-2013. godina sprovedene u skladu sa principom „van dohvata ruke“ i propisima Republike Srpske koji su važili u momentu preduzimanja transakcija“, istakli su za CAPITAL iz Poreske uprave RS.

Ukoliko se ustanovi da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim cijenama, potrebno je utvrditi koliko iznosi razlika između transfernih i tržišnih cijena, odnosno koliko iznosi poreska osnovica za obračun poreza na dobit.

„Svi dobijeni parametri će služiti kao osnova za inspekcijski nadzor inspektora Poreske uprave RS prilikom utvrđivanja poreskih obaveza za posmatrani period, ali i za buduće periode inspekcijske kontrole transakcija koje su sprovedene po principu `van dohvata ruke`“, naveli su u Poreskoj upravi.

Presjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je utorak, odgovarajući na poslanička pitanja u Narodnoj skupštini RS, da prema rješenju Poreske uprave „Arcerol Mittal“ treba da plati Srpskoj 40 miliona KM.

“Saga s “Arcelor Miitalom” traje od 2004. godine. Vlada RS u kontinuitetu prati rad ovog preduzeća, održavaju se sastanci s rukovodstvom, njihovim vlasnicima, sindikatima. Bili su najavili početkom septembra otpuštanje oko 300 radnika, smanjenje proizvodnje i drugo. Ima i rješenje Poreske uprave na 40 miliona obaveza koje treba da plate RS, na osnovu transfernih cijena. Dogovorili smo da će revizorska kuća napraviti analizu tih transfernih cijena, u tome učestvuju predstavnici “Mittala”, dali su sugestije i primjedbe. Ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora i bio je dogovor da izvještaj, kakav god bude, i po Vladu i po “Mittal”, bude prihvaćen”, istakao je Višković.

Rok za izradu studije je 45 dana od dana preuzimanja dokumentacije potrebne za njenu izradu.

Konsultantske usluge izrade studije treba da uključuju više aktivnosti.

Poreska uprava će po dobijanju studije istu uputiti „Arcelor Mittalu“ kako bi se ta firma izjasnila, za šta će imati rok od 10 dana.

Ako se „Mital“ ne izjasni u roku smatraće se da je sa nalazima saglasan.

capital.ba