U okviru ovogodišnjih 47. Književnih susreta na Kozari večeras je u prijedorskom pozorištu održana književna tribina pod nazivom “Crtice iz prošlosti”.

Domaćin ovog kolažnog programa koji je bio protkan stihovima i prigodnom etno muzikom bilo je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, a organizovan je povodom 55 godina od održavanja prvih Književnih susreta na Kozari.

U programu su publici predstavljeni neki od učesnika prvih Književnih susreta na Kozari: Vladimir Krčkovski, Mile Mutić, Ranko Preradović, Stevka Kozić Preradović, Božo Milošević i Radoslav Milošević.

“Pjesnici su govorili stihove svoje poezije i o svojim sjećanjima na prve književne susrete na Kozari”, rekao je Željko Šormaz, sekretar Udruženja za očuvanje tradicije.

Tokom večeri promovisana je i knjiga “U srcu Kozara” autora Vladimira Krčkovskog koja govori o skupu mladih pisaca nekadašnje BiH pod nazivom “Kozara 64”.

“Mi smo voljeli, pjevali i pisali o Kozari i knjiga govori o tom našem prvom skupu koji je preteča sadašnjih književnih susreta”, izjavio je Krčkovski.

On je dodao da knjiga sadrži prikaz grada iz tog vremena, kako je došlo do održavanja toga skupa pisaca koji je nastao objedinjavanjem članova školskih literarnih sekcija.

“Knjiga je skup jako vrijednih podataka da se to vrijeme ne zaboravi, a drugi dio sadrži biografiju, bibliografiju i ponešto iz stvaralaštva članova koji su kasnije postali poznati pisci”, rekao je Krčkovski.

On je dodao da su od tih prvih susreta među pjesnicima bili Rade Bašić, Mladen Oljača, Dragan Kolundžija, Skender Kulenović, Duško Trifunović i drugi.

“Susreti su godinama bili samo susreti mladih pisaca, a nagrada Skender Kulenović je uvedena tek 1975.godine, poslije njegove smrti”, ispričao je Krčkovski.

Učesnike večerašnje književne tribine pozdravio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da je ovo veče veoma značajno jer se obilježava 55.godišnjica od prvih Književnih susreta i jer su njegovi akteri i pjesnici koji su i tada bili njihovi učesnici.

“Ni oni, kao mladi pjesnici možda nisu vjerovali da će ovi susreti tako dugo živjeti,ali evo grad Prijedor, Kozara i okolne opštine s ponosom i danas podržavaju ovu prelijepu manifestaciju koju kontinuirano posjećuju književnici i ljudi od pisane riječi koji su najpoštovaniji na ovim prostorima i daleko šire”, izjavio je Đaković.

Ovogodišnji 47.Književni susreti nastavljaju se već sutra uveče kada će u Galeriji “Sreten Stojanović” biti održano Veče pjesnika zavičajnog kruga i srpskih pjesnika iz Hrvatske.

www.prijedorgrad.org
foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Povezane vijesti

Prijedor: Održano veče horske muzike “Cijeli... Grad Prijedor je i ove godine obilježio Svjetski dan horskog pjevanja i to revijom horova "Cijeli svijet- jedan hor" koja je održana večeras u Pozoriš...
Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor: Nikoljda... Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor organizuje Nikoljdansku smotru dječijeg folklora u subotu 14. decembra u Pozorištu Prijedor sa početkom u 19 ...
Održano “Veče kulturnog stvaralaštva” ... U Gornjim Orlovcima održano je „Veče kulturnog stvaralaštva“ U prepunoj sali društvenog doma u Gornjim Orlovcima, nastupili su učenici OŠ „Petar Ko...
Kino Kozara-Repertoar: Srećan put, komšija Film – Srećan put, komšija Termin – od 12.-18.12. u 18.30 Cijena ulaznice – 4 KM Žanr – Komedija, Uloge – Aleksandar Stojković, Vlasta Velisavljev...
Kino Kozara-Repertoar: Ajvar Film – Ajvar Termin – od 12.-18.12. u 20.30 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 97 minuta Žanr – Komedija, Uloge – Nataša Ninković, Sergej Trifu...
Prijedorski horovi obilježavaju Svjetski dan horsk... Revijalni koncert "Cijeli svijet - jedan hor" povodom Svjetskog dana horskog pjevanja biće održan u petak 13. decembra 2019. godine sa početkom u 19 č...
U četvrtak prijedorska premijera filma “Sreć... Prijedorska premijera filma “Srećan put, komšija” zakazana je za četvrtak, 12. decembar od 18:30 časova u kinu "Kozara". Scenarista se i ovog puta ...
Pozorište Prijedor: U četvrtak gostujuća predstava... Jedna od najomiljenijih komedija savremene pozorišne scene, predstava “Sve za tebe ljubavi” u Pozorištu Prijedor 12.decembra u 20 časova. Predstava...