U okviru ovogodišnjih 47. Književnih susreta na Kozari večeras je u prijedorskom pozorištu održana književna tribina pod nazivom “Crtice iz prošlosti”.

Domaćin ovog kolažnog programa koji je bio protkan stihovima i prigodnom etno muzikom bilo je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, a organizovan je povodom 55 godina od održavanja prvih Književnih susreta na Kozari.

U programu su publici predstavljeni neki od učesnika prvih Književnih susreta na Kozari: Vladimir Krčkovski, Mile Mutić, Ranko Preradović, Stevka Kozić Preradović, Božo Milošević i Radoslav Milošević.

“Pjesnici su govorili stihove svoje poezije i o svojim sjećanjima na prve književne susrete na Kozari”, rekao je Željko Šormaz, sekretar Udruženja za očuvanje tradicije.

Tokom večeri promovisana je i knjiga “U srcu Kozara” autora Vladimira Krčkovskog koja govori o skupu mladih pisaca nekadašnje BiH pod nazivom “Kozara 64”.

“Mi smo voljeli, pjevali i pisali o Kozari i knjiga govori o tom našem prvom skupu koji je preteča sadašnjih književnih susreta”, izjavio je Krčkovski.

On je dodao da knjiga sadrži prikaz grada iz tog vremena, kako je došlo do održavanja toga skupa pisaca koji je nastao objedinjavanjem članova školskih literarnih sekcija.

“Knjiga je skup jako vrijednih podataka da se to vrijeme ne zaboravi, a drugi dio sadrži biografiju, bibliografiju i ponešto iz stvaralaštva članova koji su kasnije postali poznati pisci”, rekao je Krčkovski.

On je dodao da su od tih prvih susreta među pjesnicima bili Rade Bašić, Mladen Oljača, Dragan Kolundžija, Skender Kulenović, Duško Trifunović i drugi.

“Susreti su godinama bili samo susreti mladih pisaca, a nagrada Skender Kulenović je uvedena tek 1975.godine, poslije njegove smrti”, ispričao je Krčkovski.

Učesnike večerašnje književne tribine pozdravio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da je ovo veče veoma značajno jer se obilježava 55.godišnjica od prvih Književnih susreta i jer su njegovi akteri i pjesnici koji su i tada bili njihovi učesnici.

“Ni oni, kao mladi pjesnici možda nisu vjerovali da će ovi susreti tako dugo živjeti,ali evo grad Prijedor, Kozara i okolne opštine s ponosom i danas podržavaju ovu prelijepu manifestaciju koju kontinuirano posjećuju književnici i ljudi od pisane riječi koji su najpoštovaniji na ovim prostorima i daleko šire”, izjavio je Đaković.

Ovogodišnji 47.Književni susreti nastavljaju se već sutra uveče kada će u Galeriji “Sreten Stojanović” biti održano Veče pjesnika zavičajnog kruga i srpskih pjesnika iz Hrvatske.

www.prijedorgrad.org
foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Povezane vijesti

Pozorište Prijedor: Izložba fotografija i publikac... U Prijedoru je promovisana publikacija "U sjećanju - Radenko Bilbija" autora Marka Misirače i otvorena izložba fotografija iz predstava u kojima je Bi...
Prijedorski bend Eho radar: Nakon dvije nagrade st... Bend Eho radar nastao je 2017. godine u Prijedoru, iz ljubavi četiri mladića prema muzici. Trenutno imaju dvije objavljene pjesme, a uskoro izlazi i n...
Schindlerov lift: Život i pakao Crvenog solitera U Schindlerovom liftu, knjižici nevelikog obima koja se žanrovski koleba između romana i zbirke pripovjedaka, Darko Cvijetić opisuje živote, stradanja...
Pozorište Prijedor-Večeras premijera predstave ... Pozorište Prijedor 67. sezonu počinje večeras premijerom predstave "Nije čovjek ko ne umre" koju je po tekstu Velimira Velje Stojanovića adaptirao i r...
Pozorište Prijedor otvara novu sezonu: Premijera p... Pozorište Prijedor otvoriće u nedjelju, 13. oktobra, 67. sezonu promocijom publikacije i izložbom fotografija posvećenih preminulom glumcu, režiseru i...
Kino Kozara-Repertoar: Blizanac Film – Blizanac Termin – od 10.10.-16.10. u 21.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 117 minuta Žanr – Akcija, drama Originalni naziv – Gemini man...
Kino Kozara-Repertoar: Jeti – Snježni čovjek... Film – Jeti: Snježni čovjek – sinhronizovan Termin – od 10.10.-16.10. u 19.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje –92 minuta Žanr – Animirani Origina...
Otvaranje izložbe Tijane Kojić “Samonapuštan... Beogradska slikarka Tijana Kojić izložiće svoje radove pod nazivom "Samonapuštanje" u Galeriji "Sreten Stojanović". Svečano otvaranje biće upriliče...