Izložba radova nastalih na 13. likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u Prijedoru i tridesetak izloženih radova likovna publika moći će da pogleda do 8. oktobra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da ovaj grad slovi za grad slikara i da jako mnogo ulaže u kulturu.

“Po ovim djelima vidimo da je vječita inspiracija Kozara zaista dobila dobre umjetnike koji su izuzetno lijepa djela načinili ovdje. Mislim da su i oni zadovoljni našim domaćinstvom, a i mi smo njihovim radovima, posebno što ih većina ostaje u našem fundusu”, rekao je Đaković otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da, iako se autori poprilično razlikuju po pristupu i poetici, jedna stvar ih definitivno povezuje, a to je kvalitet samih djela.

“S obzirom na to da su umjetnici zadovoljni gostoprimstvom i da u fundusu Muzeja Kozare ostaju ovako dobra djela, mislimo da slobodno možemo reći da je ovo izuzetno uspješna kolonija”, rekao je Radonjić.

Selektor ovogodišnje kolonije Janko Orač rekao je da je učesnicima boravak u Prijedoru, na Kozari i na rijeci Sani bio izvrstan i da su se kući vratili s odličnim utiscima.

“Imali smo želju da u svojim radovima ostavimo trag doživljaja tog našeg druženja u tom momentu i izgleda da nam je to i uspjelo”, rekao je Orač.

Likovna kritičarka Milica Tošić koja je pratila stvaralački proces ovogodišnje kolonije rekla je da je bilo izuzetno iskustvo gledati kako nastaju umjetnička djela umjetnika koji nisu sa ovih prostora i koji ne poznaju dovoljno istoriju i kulturu ovog prostora, budući da je u koloniji učestvovalo osam slovenačkih slikara.

“Zanimljivo je da umjetnici nisu imali unaprijed određenu temu, međutim pod uticajem tragične istorije Kozare, naroda i spomenika koji je gore, oni su prikazali svoj lični doživljaj prostora, a prije svega spomenika i prirode Kozare”, rekla je Tošićeva.

Pored selektora, u koloniji su učestvovali Veljko Toman, Viktor Šest, Jana Dolenc, Boris Zaplatil, Jože Marinč, Sašo Vrabič i Svetlana Jakimovska-Rodić.

“Talenat, znanje i iskustvo ovogodišnjih učesnika stvorili su uslove da nastanu djela vanvremenskih istina koja treba da razviju i pobude svijet posmatrača da što bolje dožive svijet koji ih okružuje”, dodala je Tošićeva.

Trinaesta likovna kolonija “Sreten Stojanović” održana je na Kozari od 4. do 10. avgusta. Do 2016. godine ova kolonija održavana je svake godine, a od tada se smjenjuje svake druge godine s Međunarodnim bijenalom radova na papiru koji je osnovan na inicijativu direktora prijedorskog Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

www.prijedorgrad.org

Povezane vijesti

Pozorište Prijedor: Izložba fotografija i publikac... U Prijedoru je promovisana publikacija "U sjećanju - Radenko Bilbija" autora Marka Misirače i otvorena izložba fotografija iz predstava u kojima je Bi...
Prijedorski bend Eho radar: Nakon dvije nagrade st... Bend Eho radar nastao je 2017. godine u Prijedoru, iz ljubavi četiri mladića prema muzici. Trenutno imaju dvije objavljene pjesme, a uskoro izlazi i n...
Schindlerov lift: Život i pakao Crvenog solitera U Schindlerovom liftu, knjižici nevelikog obima koja se žanrovski koleba između romana i zbirke pripovjedaka, Darko Cvijetić opisuje živote, stradanja...
Pozorište Prijedor-Večeras premijera predstave ... Pozorište Prijedor 67. sezonu počinje večeras premijerom predstave "Nije čovjek ko ne umre" koju je po tekstu Velimira Velje Stojanovića adaptirao i r...
Pozorište Prijedor otvara novu sezonu: Premijera p... Pozorište Prijedor otvoriće u nedjelju, 13. oktobra, 67. sezonu promocijom publikacije i izložbom fotografija posvećenih preminulom glumcu, režiseru i...
Kino Kozara-Repertoar: Blizanac Film – Blizanac Termin – od 10.10.-16.10. u 21.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 117 minuta Žanr – Akcija, drama Originalni naziv – Gemini man...
Kino Kozara-Repertoar: Jeti – Snježni čovjek... Film – Jeti: Snježni čovjek – sinhronizovan Termin – od 10.10.-16.10. u 19.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje –92 minuta Žanr – Animirani Origina...
Otvaranje izložbe Tijane Kojić “Samonapuštan... Beogradska slikarka Tijana Kojić izložiće svoje radove pod nazivom "Samonapuštanje" u Galeriji "Sreten Stojanović". Svečano otvaranje biće upriliče...