Dolaskom hladnijih dana građani Srpske privode kraju pripreme ogreva za zimu. Zbog velike potražnje cijene drvnog sortimenta su u porastu. Iz Udruženja za zaštitu potrošača apeluju da se ogrevno drvo nabavlja na vrijeme, jer do kraja sezone grijanja, moglo bi da dođe do većih poskupljenja.

Početkom ljeta, bile su i početne cijene ogreva. Drvo na tržištu trenutno je dostiglo 80 maraka po metru. Približavanjem hladnijih dana, cijena je u porastu. Zbog toga, mnogi građani Srpske već u prvoj polovini godine, ogrevno drvo pripremili su za zimu.

Monopol nad cijenama “drže” vlasnici privatnih šuma, kojima je teško ući u kraj. U prijedorskom Šumskom gazdinstvu kažu cijena drveta je 65 maraka, ali je riječ o metricama sitnijeg prečnika, zbog čega je veća potražnja za krupnijim drvetom iz privatnih šuma.

– Privatnih šuma je sve manje, manje je radne snage, odma je manja količina dostupna, iz privatnih šuma ne možemo kontrolisati ko kome prodaje šumu i cijene drveta su veće u Federaciji nego u Republici Srpskoj – kaže Јovan Lukić, tehnički rukovodilac Šumskog gazdinstva Prijedor.

U Semberiji potražnja za drvnim sortimentom je mnogo veća. Sirovine za sada ima, a cijene koje su “skočile” prošle godine nisu promijenjene.

– Što se tiče cijena nije se ništa mijenjalo, ostali smo na 90 maraka sad za sad. Tu spadaju sve vrste drveta, bukva, grab… – napominje Radomir Stojanović, vlasnik stovarišta za prodaju ogrevnog materijala.

Poskupljenje drvnog sortimenta desilo se još prošle godine, a razlog tome su duža sezona grijanja i velika potražnja, kategorični su u udruženju potrošača.

– Oko Banjaluke i Prijedora imamo nekoliko toplana koje se griju na grejnu sječku i to povećava samim tim potražnju i povećava cijenu. Takođe, i nedostatak radne snage koja odlazi na zapad i poskupljenje goriva, sve utiče na krajnju cijenu potrošača – istakao je Zoran Petoš, Udruženje za zaštitu potrošača “Don”.

Od šume do potrošača, deset metara izrezanih bukovih drva iznosi hiljadu maraka. Zbog “nestabilnog tržišta”, drva za ogrev trebalo bi obezbijediti prije zime dok je cijena znatno niža, jer u produžetku sezone grijanja, nabavka ogreva mogla bi da košta mnogo više – poručuju iz Udruženja potrošača.

RTRS