Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za krst časni”, u Prijedoru je obilježen 15. septembar – Dan poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica izjavila je sinoć novinarima da se ovaj dan već godinama obilježava i da već četiri-pet godina nema nikakvih rezultata da je neko ekshumiran, da je pronađen i da i te porodice nađu svoj mir , a da se tijela sahrane dostojanstveno, bez obzira kako se ko zvao.

“Jako sam žalosna jer sam imala slučaj u porodici gdje je od mog oca otac ili brat nestao na Kozari i nikad ih nije sahranio , imao je tada šest godina i stalno je plakao što nema spomenik i zato saosjećam sa svima onima koji nisu uspjeli svoje sahraniti”, izjavila je Karlica.

Ona je dodala da je ovaj rat donio toliko toga što ne valja da ima osjećaj da se na neki način neko i bogati na osnovu toga.

“Institut je toliko para dobio za traženje nestalih, a kako je prenešeno tamo na nivo BiH od tada je stvarno sve zamrlo bar što se tiče srpskih žrtava”, naglasila je Karlica.

Ona je dodala da moli sve one koji znaju za bilo čije tijelo bilo kako da se zove da bar anonimno upute na institucije bilo na Centar za dokazivanje ratnih zločina bilo na ovu organizaciju, ali da bi bio red da se taj broj drastično smanji.

“Na regiji Prijedor još uvijek se traga za 83 lica, od toga 43 vojnika, a ostalo su civili i ,iskreno rečeno, već su godine prošle da više niko i ne dolazi pitati hoće li se naći ili neće čekaju to ako će ko koga pozvati da se DNA podudara i da je činjenica da se mnogi od njih neće nikada ni pronaći ni identifikovati” istakla je Karlica.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš je istakao da je ovo prilika da se, kao i svake godine, prisjetimo naših poginulih , stradalih i nestalih.

“Pomen dajemo njima i opominjemo i, naravno, želimo suživot i mir na ovim prostorima. Grad Prijedor je ovdje i večeras prisutan i gradska administracija u sklopu obilježavanja Dana poginulih i nestalih kao centralne manifestacije koja se održava sutra u Banja Luci”, rekao je Miljuš.

Ovom pomenu prisustvovala je i Ranka Lekanić koja je izjavila da je čekala 18 godina da bi našli kosti supruga Ilije koji je poginuo u Hrvatskoj 1995.godine.

“Javili su nam iz Zagreba da su pronađene kosti. Sin mi je javio-našli smo tatu, a ja sam mislila da je on živ, ja sam se toliko obradovala, toliko sam bila sretna,a on nakon par minuta kaže-mama, ja idem na identifikaciju”, priča kroz suze Ranka dodajući da je dobila samo malu kutijicu gdje je bilo malo kostiju.

Ali bez obzira sve to, kaže Ranka, kada je te ostatke pokojnog supruga dobila i sahranila, laknulo joj je.

“Kao da sam sto kila skinula sa glave, nosila sam taj teret 18 godina”, rekla je Ranka.

Paljenju svijeća i polaganju vijenaca na spomeniku “Za krst časni” prethodio je parastos poginulim i nestalim borcima koji je služen u crkvi Svete Trojice u Prijedoru.

www.prijedorgrad.org

Povezane vijesti

Prijedor: Pavićev DNS obezbijedio novu skupštinsku... DNS Marka Pavića obezbijedio je novu skupštinsku većinu, bez odbornika SNSD-a, u skupštini Grada Prijedora, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora. Nov...
Demineri Republičke uprave civilne zaštite RS u Oš... Deminerske ektivnosti Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) imale se rezultat u nekoliko lokalnih zajednica Republike Srpske. ...
Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”... Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ pozvala je zainteresovane za IT sektor da sutra prisustvuju radionici „Moja Digital Nomad avan...
Miličević i Vasić nadgledaju Tubina: Srpska demokr... Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević i potpredsjednik SDS Nemanja Vasić zaduženi su da u ime stranke nadgledaju rad Gradskog odbora u Prijed...
Hoće li Pavić i Dodik izgladiti odnose? – VI... Lideri SNSD-a i DNS-a Milorad Dodik i Marko Pavić uskoro bi trebalo da sjednu za isti sto. Trenutne procjene pokazuju da bi izlazak DNS iz koalicije o...
Više para od kockanja a manje od kažnjavanja: Iz P... Područni centar Poreske uprave Republike Srpske u Prijedoru prošle godine je imao veći prihod naknada od priređivanja igara na sreću i kocesionih nakn...
U susret stogodišnjici prijedorske Gimnazije Naredna godina u Gimnaziji "Sveti Sava" Prijedor biće u znaku obilježavanja 100. godišnjice postojanja i rada ove javne ustanove. Uveliko su u to...
Analiza Insajdera: Na lokalu 2020. dramatičan pad ... Dramatične promjene na lokalnim izborima u Republici Srpskoj naredne godine uslijedile bi ukoliko bi DNS napustio koaliciju sa SNSD, a priklonio se PD...