patrola kod kolskePolicijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor realizovali su planske aktivnosti na kontroli psihofizičkog stanja učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu učestvovanja u saobraćaju lica pod dejstvom alkohola u sklopu kampanje ”Stop alkoholu na točkovima”.

Tokom navedene akcije 214 učesnika u saobraćaju je podvrgnuto testiranju na prisustvo alkohola, iz saobraćaja je isključeno 70 vozača motornih vozila ili 32,71% ukupno testiranih.

Prilikom testiranja učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola kod 44,44 % sankcionisanih utvrđeno je prisustvo alkohola u koncetraciji iznad 1 g/kg u organizmu.

Na području Novog Grada kod jednog vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u koncentraciji od 2,46 g/kg alkohola u organizmu što je i najveća izmjerena količina kontrolisanih vozača.

U sklopu navedenih aktivnosti policijski službenici su sankcionisali i zadržali lišenjem slobode i dva pješaka zbog kretanja po kolovozu pod dejstvom alkohola.

Za vrijeme izvođenja akcije primjenom Zakona o prekršajima RS policijski službenici su do oporavka ili otrežnjenja, a najduže do 12 sati, zadržali lišenjem slobode 34 lica, zbog učestvovanja u saobraćaju pod uticajem alkohola (prisustvo alkohola preko 1 g/kg u organizmu i odbijanje testiranja).

Pozivaju se građani, a posebno učesnici u saobraćaju da se u narednom periodu imajući u vidu nastupanje novogodišnjih i božićnih praznika pridržavaju zakonskih propisa, a policijski službenici će kontinuirano nastaviti sa aktivnostima kontrole učesnika u saobraćaju gdje je akcent stavljen na primjenu mjere zadržavanje lišenjem slobode, kojom je propisano lišenje slobode lica koje je zatečeno u izvršenju prekršaja, a lice je pod uticajem alkohola u organizmu preko 1,00 g/kg, pod uticajem opojnih sredstava ili je odbilo da se podvrgne alkotestiranju.

Kampanja ”Stop alkoholu na točkovima” nastaviće se i u narednom periodu sa ciljem da policijski službenici preduzmu potrebne mjere kako bi se nastupajući praznici proslavili u što bezbjednijem okruženju.

CJB Prijedor