Kako bi na nastavu stigli na vrijeme, četvoro đaka Osnovne škole “Petar Škundrić” u Budimlić Japri kod Oštre Luke svako jutro čeka direktor ove obrazovne ustanove Marko Sredić, koji ih vozi do škole jer nemaju organizovan prevoz.

U pomoć roditeljima čija djeca takođe nemaju redovnu autobusku liniju do škole nesebično uskaču i nastavnici koji dovoze desetoro učenika i vraćaju kući. Sredić kaže da od 41 učenika, koliko ih pohađa školu u Budimlić Japri, njih više od polovine, tačnije 21, svakog dana prelaze više od četiri kilometra kako bi sjeli u đačke klupe.

– Od tog broja, za sedam učenika organizovan je redovan prevoz, dok ostali dolaze kako se kad snađu. U pomoć roditeljima uskaču nastavnici, kao i ja – rekao je Sredić, koji svakog dana kada autom pođe na posao iz mjesta Marini poveze i četvoro učenika.

Većina mještana ovog i drugih okolnih sela bavi se poljoprivredom, a zbog radova na imanju, koje često ne mogu napustiti, nisu u mogućnosti da svakog dana djecu prevezu od kuće do škole, zbog čega su, kažu, veoma zahvalni na nesebičnoj pomoći nastavnog osoblja.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar potvrdio je za “Glas Srpske” da ne postoji redovna autobuska linija za đake koji na nastavu dolaze iz okolnih mjesta – Marina, Slatine, Ovanjske i drugih.

– U Kozici je bila slična situacija, a problem je riješilo resorno ministarstvo koje je doniralo kombi, a opština plaća gorivo – rekao je Stanar.

On je dodao da škole u Kozici i Budimlić Japri imaju poseban status u Republici Srpskoj jer su dosta udaljene od svih okolnih, zbog čega moraju da opstanu.

– Rješenje bi i u ovom slučaju bila nabavka kombija koji bi djecu dovozio na nastavu i vraćao kući, a opština Oštra Luka bi na sebe preuzela obavezu da nabavlja gorivo – kaže Stanar.

On je dodao da je osnovno obrazovanje u isključivoj ingerenciji Ministarstva prosvjete i kulture RS, ali da je opština spremna da preuzme dio obaveza.

– To su naša djeca i mi ćemo rado pomoći jer problem prevoza mora biti riješen – rekao je Stanar.

Škola u Budimlić Japri je izgrađena 1962. godine i do sada u nju nije bilo većih ulaganja, zbog čega zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi smatraju da bi u dogledno vrijeme trebalo i o tome razmišljati.

Udaljenost

Osnovna škola “Petar Škundrić” u Budimlić Japri, koja teritorijalno pripada Oštroj Luci, od centra opštine je udaljena 37 kilometara.

Od Prijedora je udaljena 50 kilometara, isto toliko do Sanskog Mosta, a četrdesetak od Novog Grada.

Glas Srpske