Članovi Organizacionog odbora 47.Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu, u srcu planine Kozare, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Na tom mjestu održan je i mali poetski čas pod nazivom “Na licu mjesta” koji se tradicionalno održava na početku Književnih susreta.Na ovom mjestu stihove su govorili Dragana Kragulj iz Prijedora, te Mirjana Samac iz Kostajnice i Dajana Balaban iz Kozarske Dubice.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: “Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda.

Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu Stojanka majka Knežopoljka”.

Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici opština Gradiška, Kozarska Dubica i Kostajnica, kao i članovi Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović”.

Bogat program 47. “Književnih susreta na Kozari” nastavlja se već u ponedjeljak kada će u Muzeju Kozare biti otvorena izložba radova nastalih na 13.Likovnoj kolonije ” Sreten Stojanović”.

Susreti će zvanično biti otvoreni u petak 20.septembra svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor.

Na centralnom događaju, Poetskom času na Mrakovici u subotu 21.septembra će ovogodišnjem laureatu Dušanu Kovačeviću biti uručena nagrada Književni vijenac Kozare, a iste večeri Kovačeviću u čast biće održano Veče laureata.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari su poznata književna imena Matija Bećković,Milosav Tešić, LJubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović , Vid Vicko Vukelić i Slobodan Jović.

Organizator i generalni pokrovitelj 47.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade “Skender Kulenović” kompanija “Arselor Mital Prijedor.

www.prijedorgrad.org