Klub odbornika DNS-a napustio je danas sjednicu Skupštine grada Prijedora zbog, kako su rekli, višemjesečnih nezakonitosti koje se dešavaju u ovom tijelu.

Zamjenica šefa Kluba odbornika DNS-a Valentina Sovilj podsjetila je da je Vlada Republike Srpske osporila četiri akta koje je prijedorski parlament donio u februaru ove godine i uputila ih na upravni postupak, a da je Skupština grada mimo odluke Vlade te akte na sjednici održanoj 4. septembra ukinula.

“Vlada se nije očitovala u roku od dva dana, koliko je zakonom predviđeno, što znači da su svi prethodni zaključci na snazi i da treba pokrenuti upravni spor. Mi nemamo informaciju da li je pokrenut. Ako jeste, treba da ga sačekamo, ako nije, onda će pravobranilac obrazložiti zašto nije pokrenuo, a bio je ovlašten”, rekla je Soviljeva novinarima u Prijedoru nakon napuštanja sjednice.

Ona je podsjetila da već postoji sudska presuda zbog nezakonitih odluka Skupštine grada, da je o njoj trebalo raspravljati i da time što se ona ignoriše i ne stavlja na dnevni red ne znači da će prestati da postoji.

“Snaga mišića ne znači i snagu zakona. Odluka je da ne prisustvujemo, jer bismo svojim prisustvom dali legitimitet u daljem srljanju, padu i nezakonitosti. Upozorili smo odbornike, a evo već osam mjeseci, možda i više, krijući se uporno iza interesa naših građana, dešavaju se nezakonitosti”, rekla je Soviljeva.

Sjednicu su napustili i tri načelnika odjeljenja i gradonačelnik Milenko Đakaović koje je rekao da nije dovoljan broj ruku nego da se mora voditi računa o zakonitosti.

“Ovo prije svega upućujem odbornicima i predsjedništvu Skupštine, a posebno ljudima koji su zaduženi da se bave zakonitošću rada Skupštine”, rekao je Đaković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da gradonačelnik i načelnici odjeljenja treba da su gradonačelnik i načelnici svih građana, a “ne samo DNS-a”.

Odbornik SDS-a Ratko Stojić rekao je da je 23. godinu odbornik i da je bilo i kriza i sukoba, a da nikada nije niko na ovakav način napustio zasjedanje i da su se problemi uvijek rješavali dogovorom.

Rukovodstvo skupštine najavilo je izjave medijima nakon zasjedanja.

www.prijedorgrad.org