Mještani Ulice Luke Stojanovića iz Prijedora peticijom su tražili od lokalne vlasti da asfaltira makadamski dio ulice dužine 200 metara, te da se u tom dijelu postavi ulična rasvjeta.

Peticiju je potpisalo 57 Prijedorčana i predali je gradskoj upravi u martu prošle godine. Naveli su nekoliko razloga za asfaltiranje i postavljanje rasvjete.

– Ulica pripada gradskoj zoni i prilično je frekventna kada je u pitanju saobraćaj vozila i kretanje pješaka – objašnjavaju mještani u peticiji.

Dodaju da se u zimskom i kišnom periodu stvaraju lokve koje otežavaju kretanje vozila i pješaka, a da tokom ljeta velika količina prašine zagađuje okolinu i privatna imanja.

– Velika je frekvencija đaka, koji pohađaju Osnovnu školu „Petar Kočić“ na Urijama, a i njihovih roditelja, koji djecu manjeg uzrasta prate do škole i kuće. Naročito je rizično kretanje pješaka, odnosno đaka u noćnim satima, jer ne postoji u ovom dijelu ulice rasvjeta – navode Prijedorčani u peticiji.

Šta je urađeno sa ovom peticijom i zahtjevima za asfaltiranje i rasvjetu, upitala je na jednom od posljednjih zasjedanja Skupštine grada Prijedora odbornica SNSD Maja Marković. Iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora, u pismenom odgovoru su joj naveli da se svi zahtjevi građana usmjeravaju na Savjete mjesnih zajednica, odnosno da građani mogu tražiti rješavanje problema putem svojih Savjeta mjesnih zajednica. Objašnjavaju da zahtjev za dogradnju ulične rasvjete u dijelu ove ulice nije primljen.

– S obzirom na to da je novac za izgradnju ulične rasvjete ograničen, svim zahtjevima Savjeta mjesnih zajednica se ne može udovoljiti, pa se pristigli zahtjevi razmatraju sljedeće godine, zajedno sa novopristiglim. Za ovu 2019. novac za investicije na uličnoj rasvjeti je planiran i utrošen – objašnjavaju iz Odjeljenja.

Dodaju da Ulica Luke Stojanovića spada u kategoriju tranzitnih ulica, jer povezuje naselje Orlovača s magistralnim putem M-4, Prijedor-Banjaluka.

– Međutim, zbog trenutnog stanja, odnosno pošto nije asfaltirana, ulica nije frekventna, nije saobraćajno opterećena. Odjeljenje smatra da treba asfaltirati predmetnu ulicu, ali trenutno nema novca u budžetu za raelizaciju ovog projekta – tvrde u Odjeljenju.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača, Ranko Jakovljević, kaže da ne zna zašto zahtjev za asfaltiranje i postavljanje rasvjete mještani nisu predali Gradskoj upravi posredstvom ovog Savjeta. Navodi da je Savjet ranije slao zahtjev Gradskoj upravi da se asfaltira preostalih 200 metara Ulice Luke Stojanovića.
– Ove godine nismo slali taj zahtjev. Savjet je ove godine donio odluku da traži da se asfaltira 250 metara ulice Koje Medića i da se ona asfaltom poveže s naseljem Topolik – objašnjava Jakovljević.

Ističe da je među najvećim problemima ovog dijela Orlovače neugodni miris koji se širi iz Bikarević potoka, koji se nalazi na makadamskom dijelu Ulice Luke Stojanovića.

– Vrlo bitna je regulacija Bikarević potoka; to je prioritetnije od svega. U njega se uliva kanalizacija iz te ulice. Od smrada se ne može živjeti. U taj potok se puštaju i neke hemikalije, ne znamo ko pušta to, osjeti se smrad. Izlazili su inspektori, uzimali uzorke, ali pet godina nema nikakvih odgovora – kaže Jakovljević.

Objašnjava i da je dio Ulice Luke Stojanovića asfaltiran prije 17 godina.

– Trebalo je da asfalt plate građani, opština, Željeznice Republike Srpske, jer je u blizini rampa preko pruge, kao i direktori nekoliko privatnih preduzeća koja su u blizini. Ali neki su tražili da bude ulica široka šest metra i za to je po projektu trebalo oko 300.000 maraka za čitavu ulicu. Mi smo imali 12.000 maraka i odlučili smo da asfaltiramo oko četiri metra širine ispred kuća građana koji su dali novac. Učestvovali su i tadašnja opština i „Prijedorputevi“ – objašnjava Jakovljević.

Zaključuje da je tada urađen veoma dobar asfalt u tom dijelu ulice, koji ima i dobru uličnu rasvjetu.

Ulica 27. juna ruglo Prijedora
Jedan od većih problema naselja Orlovača, ali i čitavog grada Prijedora je Ulica 27. juna, koja je prometna, ali puna rupa i veoma uska.

Jakovljević kaže da je Savjet mjesne zajednice Orlovača uputio zahtjev Gradskoj upravi da se sanira ova ulica, te da se saobraćajnim znakom zabrani prolazak kamiona težine preko 5 tona.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

Prijedor: Pavićev DNS obezbijedio novu skupštinsku... DNS Marka Pavića obezbijedio je novu skupštinsku većinu, bez odbornika SNSD-a, u skupštini Grada Prijedora, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora. Nov...
Demineri Republičke uprave civilne zaštite RS u Oš... Deminerske ektivnosti Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) imale se rezultat u nekoliko lokalnih zajednica Republike Srpske. ...
Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”... Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ pozvala je zainteresovane za IT sektor da sutra prisustvuju radionici „Moja Digital Nomad avan...
Miličević i Vasić nadgledaju Tubina: Srpska demokr... Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević i potpredsjednik SDS Nemanja Vasić zaduženi su da u ime stranke nadgledaju rad Gradskog odbora u Prijed...
Hoće li Pavić i Dodik izgladiti odnose? – VI... Lideri SNSD-a i DNS-a Milorad Dodik i Marko Pavić uskoro bi trebalo da sjednu za isti sto. Trenutne procjene pokazuju da bi izlazak DNS iz koalicije o...
Više para od kockanja a manje od kažnjavanja: Iz P... Područni centar Poreske uprave Republike Srpske u Prijedoru prošle godine je imao veći prihod naknada od priređivanja igara na sreću i kocesionih nakn...
U susret stogodišnjici prijedorske Gimnazije Naredna godina u Gimnaziji "Sveti Sava" Prijedor biće u znaku obilježavanja 100. godišnjice postojanja i rada ove javne ustanove. Uveliko su u to...
Analiza Insajdera: Na lokalu 2020. dramatičan pad ... Dramatične promjene na lokalnim izborima u Republici Srpskoj naredne godine uslijedile bi ukoliko bi DNS napustio koaliciju sa SNSD, a priklonio se PD...