U organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske u periodu od 03. do 11.08.2019. godine realizovana akcija “Šar-Planina 2019”. Na ovoj akciji učešće su uzeli i članovi PD “Klekovača” Prijedor.

Nakon dugog putovanja smiještamo se u hotel Slavija na Šar Planini. 05.08. rano ujutro krećemo na Titov vrh 2747 m, vrijeme odlično, raspoloženje takođe. U 12 časova izlazimo na vrh, odmaramo i fotografišemo a zatim polako se spuštamo prema hotelu.Dolazimo u 17 časova do smještaja – večera i opuštanje uz koje skopsko pivo.

U utorak se premještamo u Ohrid, dolazimo kasno uveče i smještamo se kod dobrih domaćina u hostel Art.

Utorak 06.08. rezervisan za kupanje na prelijepom Ohridskom jezeru.

Srijeda 07.08. ujutro odlazimo u Nacionalni park “Galičica” i krećemo na uspon vrh Magaro 2255 m. Nakon 3 sata hoda izlazimo na vrh i na oduševljenje svih, kumujem maloj Tari Djukić kojoj je ovo najviša visina do sad. Čestitamo! Lagan silazak do autobusa i odlazak u hostel.

Četvrtak 08.08. odmor, kupanje i turistički obilazak Ohrida i Sv. Nauma.

Petak 09.08. Pakovanje opreme i odlazimo u Nacionalni park “Pelister” i uzimamo sobe u hotelu “Molika”. Prepakujemo stvari i dogovor za sutrašnji uspon.

10.08. rano ujutro krećemo na uspon na Pelister koji će trajati 12 časova. Prvi dio staze idemo kroz šumu. Potom, izlazimo i prelazimo kamene ploče uz dosta visinake razlike. Na sam vrh Pelister 2601 m, izlazimo u 13:30 časova. Pošto smo zbog jakog sunca ostali bez vode, želim da se zahvalim posadi repetitora koji su nam dali neophodnu vodu. Nakon kraćeg odmora zbog vrućine, odlučujemo da se vratimo lakšom stazom sa puno sipara. Staza je takođe sa puno izvora vode i dobar dio prolazi kroz šumu. Do hotela dolazimo oko 19 časova.

Malo smo odmorili i večerali, nazdravili sa kojim pivom i polako krenuli za Prijedor. 11.08. stižemo u Banja Luku nakon 18 časova putovanja.

Na kraju šta reći, prelijepa tura sa tri vrha a posebna zahvalnost ide vodičkoj službi PSRS.

PD Klekovača Prijedor – pdklekovaca.org