Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 12.09.2019. godine, održana u Policijskoj upravi Prijedor, rezultate rada za mjesec avgust tekuće godine, prezentovali su načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Načelnik Vujanović je naveo da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, u avgustu mjesecu održan zadovoljavajući bezbjednosni ambijent, te je da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela ili događaja čije izvršenje bi izazvalo bitnije uznemirenje građana.

Ukupno je evidentirano 87 krivičnih djela, što je manje nego u istom periodu prošle godine. Od strane nepoznatog izvršioca izvršeno je 41 krivično djelo ili oko 50 % od ukupnog broja evidentiranih. Zadržan je postignuti stepen ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih po nepoznatom izvršiocu.

Načelnik je izdvojio da je u avgustu, od strane policijskih službenika u mjestu Omarska, izvršen uviđaj na mjestu gdje je pedesetdevetogodišnje lice usljed nestručnog i protivzakonitog rukovanja minsko eksplozivnim sredstvom izazvalo eksploziju i tom prilikom zadobilo povrede koje su dovele do smrtne posljedice. Prilikom vršenja uviđaja pronađena su i druga MES postavljena za zaštitu usjeva od divljih životinja, na mjestu na kojem se moglo očekivati i kretanje drugih lica. Policijski službenici u kontinuitetu rade na otkrivanju i oduzimanju minsko eksplozivnih sredstava zaostalih iz proteklog rata, koji su predmet zloupotrebe od inkriminisanih lica.

Takođe je istakao da su za osam mjeseci 2019. godine nadležnom tužilaštvu, protiv 23 lica poneseni izvještaji zbog KD „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, a ovom prilikom je pozvao građane da prije svega prijave neodgvorna postupanja pojedinaca, zaloupotrebu oružja i minskoeksplozivnih sredstava, te da na taj način doprinesu povećanju bezbjednosti u lokalnoj zajednici.

Iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 40 prekršaja dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

U izvještajnom periodu evidentirano je 120 saobraćajnih nezgoda, od kojih tri sa smrtno stradalim licima.

Od početka tekuće godine u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 11 lica i to na području Grada Prijedor 4 lica, na području Kozarske Dubice 4 lica, na području Novog Grada, Krupe na Uni i Oštre Luke po jedno lice.

Ovom prilikom apelovao je na vozače da s pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju, te prilagode brzinu kretanja uslovima puta, naročito na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici kao i u neposrednoj blizini školskih ustanova, s obzirom da je početkom septembra mjeseca počela nova školska godina.

Načelnik Mikanović rekao je da je u toku avgusta tekuće godine, ukupno evidentirano 87 krivičnih djela ili pet manje u odnosu na isti period predhodne godine. Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 75 krivičnih djela, četiri iz oblasti privrednog kriminaliteta, četiri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, kao i četiri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 61,9 %, dok je ukupna rasvjetljenost 81,8 %.

Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 41 je izvršeno od strane nepoznatog izvršioca, a rasvjetljeno ih je 26. Nadležnom tužilaštvu je podneseno 79 izvještaja o počinjenim KD protiv 62 lica, od kojih su 32 povratnici u vršenju KD dok maloljetnih izvršilaca krivičnih djela nije bilo.

Od ukupnog broja krivičnih djela opšteg kriminaliteta, 50 je iz oblasti imovinskih delikata, a najveći broj se odnosi na krađe 23, teške krađe 13 te šest na oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Protiv života i tijela evidentirano je ukupno 5 KD i u svim slučajevima se radilo o KD tjelesna povreda.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano su četiri krivična djela a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 21.000,00 KM koliko iznosi i protivpravno stečena imovinska korist.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnom tužilaštvu podnesena su četiri izvještaja o počinjenim KD a nadležnom sudu je podnesen jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz ove oblasti.

Načelnik Milašin je naveo da je u mjesecu avgustu, ukupno je evidentirano 35 narušavanja javnog reda i mira te 40 prekršaja, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja smanjenje broja narušavanja za 8% a počinjenih prekršaja za 11 %.

Stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja je ocijenio kao zadovoljavajuće te je rekao da je ukupno evidentirano 120 saobraćajne nezgode ili za 12 saobraćajnih nezgoda više u odnosu na uporedni period. U ovoj oblasti ukupno je evidentiran 2891 prekršaj ili 24% više.

Iz saobraćaja je isključeno 100 vozila i 368 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola isključen je 301 vozač ili 34% više a što u prosjeku iznosi deset vozača dnevno. Zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita 41 vozač dok je zbog ostalih razloga isključeno 26 vozača.

Takođe je naveo da je realizovano više akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, usmjerne na glavne uzroke saobraćajnih nezgoda, a povodom početka školske godine, istakao je sve aktivnosti koje se realizuju povodom republičke akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

PU Prijedor
Foto – ilustracija