Cijena parking karte u Prijedoru iznosi od 10 do 40 maraka mjesečno ili od 100 do 400 maraka godišnje u zavisnosti od zone parkirališta, te da li se radi o stanaru ili ne. Pored ovoga korisnici moraju da plate i administartivnu taksu koja iznosi 10 maraka.

Ovo objašnjavaju iz Odsjeka za saobraćaj grada Prijedora, nakon što se našoj redakciji obratio Prijedorčanin sa tvrdnjom da je zbunjen podacima koje je dobio o cijeni karte za parking.

Naime, on kaže da je telefonskim putem kontaktirao Parking servis grada Prijedora sa upitom o cijeni mjesečne parking karte za drugu zonu.

– Rekli su mi da je cijena mjesečne parking karte 20 KM ili ako kupujem godišnju kartu ona iznosi 200 KM, te da moram dostaviti kopiju potvrde o vlasništvu vozila, kopiju lične karte, potvrdu o uplati 20 KM i u šalter sali Gradske uprave popuniti zahtjev za izdavanje parking karte, te sve navedeno predati na dalju obradu – kaže ovaj Prijedorčanin.

Dodaje da je registrovan kao korisnik eUprave na sajtu Gradske uprave Prijedor te da je pokušao da provjeri kako da zahtjev podnese elektronski.

– Međutim, tu sam došao na barijeru. Naime, u sklopu navedenog zahtjeva postoji klauzula koja kaže uz zahtjev priložiti kopiju potvrde o registraciji za vozilo, dokaz da je podnosilac zahtjeva stanar, ako se traži povlaštena parking karta za stanare i administrativna taksa u iznosu od 10 KM. Na osnovu navedenog ja sam sada zbunjen, da li je mjesečna karta 20 plus 10 KM ili samo 10 KM ili samo 20 KM, meni stvarno više nije jasno – ističe on.

Dodaje da mu nije jasno ako uzima mjesečnu kartu da li svaki mjesec treba da podnosi zahtjev za izdavanje mjesečne karte i da li svaki mjesec plaća dodatnu taksu od 10 KM.

– Takođe, u obrascu zahtjeva ne navodi se stavka dokaz o uplati novca za parking kartu – tvrdi on.

Navodi da u sklopu eUprave postoji opcija Pomoć putem koje je pokušao da dobijem odgovore na ove nejasnoće.

– Kada sam otkucao tekst poruke i kliknuo na opciju pošalji dolazi do greške, naime sistem me obavještava da moram unijeti samo alfanumeričke znakove kako bih poslao upit, a ja sam unosio i znakove interpunkcije, što smatram sasvim normalnim prilikom pisanja neke rečenice i slično – kaže on.

Šef Odsjeka za saobraćaj grada Prijedora, Aleksandar Jeftić kaže da cijena karte zavisi od toga da li je ona mjesečena ili godišnja, potom je li opšta pretplata ili povlaštena stanarska te da li je parking karta za prvu, drugu i treću zonu. Zavisno od svega toga one mjesečno koštaju od 10 do 40 maraka, a godišnje od 100 do 400 KM.

– Takođe, dokumentacija koja je potrebna zavisi od vrste parking karte, a najviše dokumentacije treba za povlaštenu stanarsku parking kartu jer stanari praktično imaju 50 odsto popusta, pa da bi ostvarili taj popust trebaju dokazati da su stanari i da je njihovo vozilo. Ali sve to nije ništa komplikovano, potreban je jedan ili dva dokumenta koja se lako pribavljaju – kaže Jeftić.

Objašnjava da stranka podnosi zahtjev za izdavanje parking karte i na zahtjev se plaća 10 KM administrativne takse.

– Nakon donošenja rješenja o izdavanju parking karte, a prije preuzimanja same parking karte stranka plaća parking kartu u iznosu zavisno od navedenog – objašnjava Jeftić.

Navodi da prilikom podnošenja zahtjeva stranka navodi za koji period traži parking kartu da li je za mjesec, nekoliko mjeseci ili čitavu godinu, te da na osnovu toga službenik zna kako dalje da vodi postupak.

– Naprimjer, ako stanar traži parking kartu samo za jedan mjesec u prvoj zoni platiće 20 KM parking kartu plus 10 KM administrativne takse na zahtjev, ali ako traži za godinu dana platiće 200 KM parking kartu plus 10 KM administrativne takse na zahtjev. Praksa je da se kroz jedan zahtjev izdaje više mjesečnih parking karata, a 10 KM administrativne takse se plaća samo jednom prilikom podnošenja zahtjeva – kaže Jeftić.

Dodaje da je administrativna taksa na zahtjev obaveza koju propisuje zakon.

– Odluka važi za sve tako da to nije nešto što je parking servis „izmislio“ – kaže Jeftić.

Zaključuje da godišnje u prosjeku obrade oko 150 zahtjeva za izdavanje parking karata i da do sada nije bilo većih problema.

Zadovoljni sajtom

Šef Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije grada Prijedora, Admira Kličić kaže da je sajt grada sistem unutar kojeg imaju servisi koji su sastavljeni od WEB stranica.

– Za svaki servis je odgovorno odjeljenje ili odsjek koji upravlja tematikom servisa i postavlja informacije na isti. Informacije se postavljaju trenutno ili čak mogu biti u „realnom vremenu“ – kaže Kličić.

Tvrdi da nisu primjetili probleme sa obrascem Pomoć.

– Što se tiče upita u sklopu obrasca Pomoć dobijamo dnevno upite koji nesmetano funkcionišu, a i mi u tehničkoj podršci smo testirali obrazac koji nesmetano funkcioniše – zaključuje on.

Dodaje da su spremni da među prvim gradovima u regiji izađu sa idejom “Smart City”.

– Možemo istaknuti da je Grad Prijedor prvi koji je u Republici Srpskoj i u BiH omogućio podnošenje zahtjeva na ovakav način i u okviru zakonskih rješenja – kaže Kličić.

EuroBlic-srpskainfo.com