Prijedorčanka Milijana Miodragović, zajedno sa svojom porodicom, uživa u uređivanju dvorišta njenog domaćinstva u naselju Gomjenica.

Trud se isplatio, pa je njeno dvorište jedno od tri, nagradama ovjenčana, naljepša dvorišta u Prijedoru.

Skromna Milijana, prije svega, najvećeg “saveznika” u uređivanju dvorišta, ima u svojoj svekrvi i kaže da u ovom hobiju pronalaze duševni mir.

Prijedorčanka Milijana Miodragović po profesiji je turistički tehničar, po zanimanju – radnica u pečenjari jednog tržnog centra, a po duši, kako kaže, odavno je zaljubljenik u biljke i prirodu.

To je sasvim jasno već kada se kroči nogom u dvorište kuće njene porodice u prijedorskom naselju Gomjenica.

Jednostavno rečeno, zastane dah od brojnog, šarenog cvijeća i ukrasnih grmova.

Sve je počelo kao hobi, prije više od decenije.

Milijana i njena svekrva imaju ista interesovanja, pa je godinama dvorište postajalo sve atraktivnije.

“Ja sam to oduvijek voljela, a takođe i moja svekrva. Ona je uvijek imala mnogo cvijeća, a ja sam u uređivanju i sadnji, pronašla neki svoj mir. Obe to volimo, tako da je godinama jedan sasvim običan hobi prerastao u veliku ljubav. Imamo brojne vrste balkonskog i vrtnog dvijeća, ima i puzavica, a ima i atraktivnih zimzelenih grmova koje održavamo. Tu su i drveća magnolije”, priča Milijana.

Dvorište, oaza mira

Milijana kaže da joj je najdraže kada dođe u svoje dvorište, nakon napornog radnog dana. Tu joj je sve potaman, lijepo i za oko i za dušu.

“Mi volimo da nam dvorište bude sređeno. Nije veliko, ali je nama predivno. Uvijek smo imale mnogo cvijeća i vodili računa o tome. Često dobijamo komplimente za naše malo dvorište u kojem uživamo da boravimo. Tu sa milinom i velikim zadovoljstvom odmaramo i pijemo kafu”, priča Milijana.

A ljepota dvorišta nije ostala nezapažena, pa je ove godine i nagrađeno među tri najljepša prijedorska dvorišta u okviru akcije “Uredi svoj vrt”. Osvojili su drugo mjesto, ali su srećni kao da je prvo.

Uzgajaju voće i povrće za svoju dušu

Milijana i njena porodica uživaju da slobodno vrijeme provode u selu Saničani kod Prijedora, gdje na površini od pet dunuma uzgajaju voće i povrće, bez upotrebe pesticida.

“Mi se bavimo i nekom vrstom poljoprivrede, za svoje potrebe, jer smo željeli da jedemo zdrave namirnice, pa smo odlučili da ih uzgajamo. Tako smo na zemljišnoj površini od pet dunuma, koje ima moja svekrva u Saničanima, odlučili da uzgajamo grah, kukuruz, lubenice i još mnogo toga. Mi to ne prodajemo, sve je to za naše potrebe i uzgajamo namirnice bez prihrane, jedino voda i sunce. I sve uspije. Veoma smo ponosni jer smo znali ubrati lubenice teške i do 17 kilograma”, kaže Milijana.

agroklub.ba