Milionski krediti i potraživanja od kupaca, dotrajala toplovodna mreža te poskupljenje energenata problemi su s kojima prijedorska “Toplana” ulazi u još jednu grijnu sezonu.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Zoran Knežević kaže da je tokom ljeta remontovana mreža i nabavljena biomasa za narednu zimu.

– Očekujemo do prvog oktobra da će kompletan sistem biti spreman za novu sezonu koja počinje 15. oktobra, ali imamo obavezu biti u tehničkoj pripravnosti od prvog oktobra, ukoliko temperature budu niže – kaže Knežević.

Navodi da je poslovanje “Toplane” otežano zbog starih dugova, odnosno kredita koji su uzimani za plaćanje mazuta.

– Prošle godine smo radili refinansiranje tih starih obaveza od 8 miliona maraka. Finansijski izvještaj za prošlu godinu najbolji je u posljednjih 10 godina. Gubitak je iznosio 330.000 KM, a godinu ranije 1.700.000 maraka – kaže Knežević.

Ističe da je dokazana opravdanost prelaska s mazuta na biomasu.

– Efekti kvalitetnijeg grijanja su prisutni u Prijedoru. Omogućeno je grijanje, jer to nije bilo više moguće s mazutom, koji je bio skup i čiju nabavku nismo mogli pokrivati cijenom grijanja. Zaustavili smo dalja zaduživanja “Toplane” i finansijski konsolidovali preduzeće – tvrdi on.

Dodaje i da duži niz godina imaju tehnološke probleme zbog dotrajalosti distributivne mreže, kao i potraživanja od potrošača koja iznose oko 7 miliona maraka.

– I zadnjih godinu dana prisutna su značajna poskupljenje svih elemenata za proizvodnju toplotne energije. Električna energija je još u januaru poskupila za 6,11 odsto za industrijske potrošače, a sada imamo najavu novog poskupljenja, i to u znatnom obimu. Drvna masa, koju nabavljamo od “Šuma Republike Srpske”, poskupila je tri puta, ukupno 12 odsto. Nafta je kroz akcize i s promjenom kursa poskupila oko 16 odsto – priča Knežević.

Dodaje da cijena grijanja nije povećana od 2011. godine, te da neće tražiti poskupljenje ni za ovu sezonu, ali da će biti prinuđeni da je traže ukoliko i dalje budu poskupljivali ostali energenti koje koristi “Toplana”.

Pored svih problema u prošloj godini povećan je procenat naplate za oko 7 odsto u odnosu na 2017. godinu. Knežević smatra da je jedan od razloga i mnogo kvalitetnije grijanje zbog prelaska na biomasu.

– Pored toga, imamo i akcije otpisa kamata na dug. Kod jednokratne uplate cjelokupnog duga otpis kamata iznosi 70 odsto, a nudimo i reprogram duga u 60 rata za 5 godina pri čemu otpisujemo 50 odsto kamata – navodi Knežević.

Dodaje da je tokom tri ljetnja meseca trajala akcija otpisa ukupnih kamata prilikom jednokratne uplate duga, te da je odziv dužnika bio dobar.

U izvještaju o poslovanju “Toplane” za prošlu godinu među problemima je navedena i sporost u rješavanju izvršnih prijedloga tuženih korisnika, potom nepostojanje Zakona o toplotnoj energiji, te dotrajala mehanizacija i vozni park.

Navedeno je i da su prihodi bili 7.107.104 KM, a rashodi 7.437.563 KM. Iz “Toplane” objašnjavaju da bi prihodi bili mnogo veći da nemaju veliki broj isključenih potrošača. Od ukupno 5.124 korisnika sa mreže je isključeno njih 24,72 odsto.

– Značajno je napomenuti da su prihodi smanjeni u iznosu od 2.068.509 KM za dio prihoda koje bismo ostvarili da sa mreže nije isključeno 1.500 korisnika čija je grijna površina 88.616 metara kvadratnih – navedeno je u izvještaju.

Inače, odbornici u Skupštini grada Prijedora na jednom od posljednjih zasjedanja nisu usvojili izvještaj o poslovanju prijedorske “Toplane”.

Dobili milion maraka subvencije

Od kraja 2015. prijedorska “Toplana“ počela je da za grijanje koristi biomasu umjesto mazuta. Iz „Toplane“ kažu da su im troškovi proizvodnje toplotne energije značajno smanjeni, ali ipak su i prošle godine iz budžeta grada Prijedora dobili milion KM subvencija.

– U 2016. za biomasu je izdvojeno 2.123.818 KM. Međutim, kako je početkom 2018. godine došlo do zastoja u snabdijevanju drvnom biomasom bili smo prinuđeni u proizvodnju toplotne energije uključiti i mazut, što je poskupilo proizvodnju za 177.094 KM – objašnjavaju iz “Toplane”.

EuroBlic-srpskainfo.com