Dobitnik nagrade za životno djelo “Književni vijenac Kozare” na ovogodišnjim Književnim susretima na Kozari je Dušan Kovačević, književnik iz Beograda.

Ovu odluku je danas u Prijedoru na sjednici Organizacionog odbora 47.Književnih susreta na Kozari saopštio član žirija Goran Maksimović, inače profesor univerziteta iz Niša.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija, u kojem su pored Maksimovića, i Andreja Marić profesor iz Banja Luke i Matija Bećković kao predsjednik navodi se da je riječ o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u posljednjih 50 godina stvorio čitav jedan vijenac veoma važnih komedija.

“Od `Maratonaca` do `Larija Tomsona-tragedija jedne mladosti`, `Balkanskog špijuna` ili `Profesionalca`imamo pisca koji služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane” izjavio je Maksimović.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je žiri uspješno završio svoj posao, ističući da je Dušan Kovačević koji je jedan od bardova književnosti sa ovih prostora i srpske književnsoti uopšte.

“Ovaj autor je ostavio veliki trag i na intelektualnom i na knjižvenom planu krajem 20.i početkom 21.vijeka i ovi naši Književni susreti na Kozari će biti ponosni što će ovako jedan ovakav bard književnosti ponijeti nagradu pve godine”, rekao je Đaković.

Bogat program 47. “Književnih susreta na Kozari” već je počeo druženjem pjesnika sa prijedorskim osnovcima na prvi dan škole, s tim da će centralni događaji, svečano otvaranje,Poetski čas na Mrakovici i Veče laureata biti održani 20. i 21. septembra, najavljeno je iz Organizacionog odbora manifestacije.
Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari su poznata književna imena Matija Bećković,Milosav Tešić,LJubivoje Ršumović,
Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vid Vicko Vukelić i Slobodan Jović.

Izdavačka djelatnost

Novina uvedena prošle godine, pokretanje izdavačke djelatnosti “Književnih susreta”, ove godine je na stavljena objavljianjem pet novin knjiga dosadašnjih dobitnika nagrada “književne” Kozare.Tako će 19.septembra biti promovisane knjige iz edicije ” Ovjenčani” posvećene LJubomiru Simoviću, Matiji Bećkoviću, LJubivoju Ršumoviću, Draganu Kolundžiji i Milosavu Tešiću.Urednik izdavačke djelatnosti Mladenko Sadžak je izjavio da mnoge od ovih knjiga predstavljuju za same autore velike izbore.

“Dakle potpune izobore, i, kako je jedan od njih rekao, da je to ustvari testamentarna knjiga. Nama je to za čast da objavljujemo. ti pisci su uglavnom u lektirama, knjiga je uotrebljiva za sve generadcije i nadamo se nastavku ovog posla”, izjavio je Sadžak.

On je dodao da je ovih novih pet knjiga je ustvari odabrano na jedan specifičan način zato što ti pisci predstavljaju jednu generaciju pisaca koja se pojavila negdje u isto vrijeme i generacijski čine jedan krug premda su svi različiti.

“Knjige sadrže svoje specifičnosti, imaju stalne rubrike o životu i djelu, izbor iz poezije i o književnim susretima poređane po godinama kako su se oni dešavali.One nastoje da prate kulturna dešavanja u Prijedoru i na susretima i ako budu prihvaćene kao takve vjerovatno će se edicija nastaviti.

Ispred nas je još čitav niz pisaca koji zavređuju da se objave kao što su Vasko Popa, Danilo Kiš, Miško Kranjec,Stevan Raičković. radi se od 30-40 autora koji bi svakako trebalo da imaju svoju knjigu” pojasnio je Sadžak.

www.prijedorgrad.org