Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić je izjavio u Prijedoru da prošle godine, po statistici, u Republici Srpskoj nije stradalo ni jedno dijete do 13 godina u saobraćaju i da se nada da će se taj trend zadržati i u ovoj godini.

Ministar je boravio u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” gdje je Ministarstvo saobraćaja i veza u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom Republike Srpske organizovalo edukaciju pod nazivom “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”.

“Poslije pet godina obilaska škola ovim povodom, danas sam čuo najdivniji komentar kad je jedna dječak u toku prezentacije rekao – pa mi to sve znamo. To je divno čuti”, naglasio je Trninić.

On je apelovao na vozače da posebno obrate pažnju na najmlađe učesnike u saobraćaju.

“U nizu akcija u tom pravcu ističemo i aktivnost besplatnog pregleda autobusa koji prevoze učenike i nezadovoljan sam što je svake godine sve manje prevoznika koji se javljaju na te akcije iako su one besplatne i preventivne, a da ne govorimo da su rezultati jako loši i da je 26,50 odsto pregledanih vozila neispravno i to u preko 90 odsto je u pitanju kočioni sistem”, rekao je Trninić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je pozdravio ovu edukaciju ističući da je bezbjednost učenika aktivnost kojoj se posebno na početku školske godine,k osim uređennja škola, posvećuje naročita pažnja.

“Bezbjednost djece u saobraćaju je veoma važna, a tome doprinosi i edukacija učenika kao učesnika u saobraćaju i raduje činjenica da dobro razumiju osnovna pravila kretanja u saobraćaju”, rekao je Đaković.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović je izjavio da ove godine postoje i novine ,kada je u pitanju bezbjednost djece , prijedlog koordinacione grupe koja okuplja sve subjekte zadužene za bezbjednost saobraćaja u Republici Srpskoj da će svi oni na početku školske godine pomagati djeci da se lakše snađu na putu do škole i nazad do kuće.

“Ovom pozivu su se odazvala i mnoga naša ministarstva tako da je to jedan od načina kako da skrenemo pažnju na bezbjednost djece”, istaskao je Readović navodeći da će ove edukativne aktivnosti kakva je danas održana u Prijedoru biti provedena širom Republike Srpske.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Sanja Munjiza je izrazila zadovoljstvo što je ova edukativna aktivnost prganizovana u ovoj školi ističući da je bezbjednost djece nešto što je na prvom mjestu u školi.

“Mi u školi imamo i interni pravilnik koji se odnosi na bezbjednost učenika i to je nešto što se neprekidno apoostrofira i u nastavi i vasnnastavnim aktivnostima”, istakla je Munjiza.

Organizatori prezentacije su učenicima podijelili i prigodne poklone, a koji se odnose i u funkciji su apela na oprez i bezbjednije učešće u saobraćaju.

www.prijedorgrad.org