U organizaciji Udruženja Prijedorčanki “Izvor” u Prijedoru je danas obilježen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih.

Tridesetak prisutnih Prijedorčana, porodica nestalih sa područja grada prošetali su danas šetališnom zonom kroz glavnu ulicu, noseći crne majice ili u rukama crne balone, odnosno letke na kojima se nalazila poruka “Gdje je?”.

Prema riječima Seide Karabašić, predsjednice “Izvora”, Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se još jednom ukaže na neprihvatljivu činjenicu da više od dvije decenije nakon rata još uvijek postoje žrtve kojima ni kosti nisu pronađene.

-Tragamo za kostima oko 500 Prijedorčana ubijenih u ratu a njihova imena pročitana su danas na trgu. Od naših sugrađana očekujemo da nam pomognu jer smo izgubili svaku nadu u nadležne institucije. Sve nas ubija ova neizvjesnost i ne dozvoljava nam da počnemo novi život, da živimo normalno svi zajedno u Prijedoru – dodala je Karabašićeva.

Međunarodni dan nestalih prilika je za iskazivanje solidarnosti i saosjećanja sa hiljadama onih koji još uvijek traže svoje članove porodice, ali i poziv onima koji imaju bilo kakva saznanja o sudbini bar jedne nestale osobe, da barem jednoj porodici omoguće mir i spokoj.

Prisutni su potom na glavni prijedorski trg položili crne balone i oko njih letke s pitanjem „Gdje je?“.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com