Iako je u Prijedoru ove godine 22 prvačića manje nego lani, pozitivan primjer je Osnovna škola “Petar Kočić” na Urijama koja ima 11 prvaka više nego prošle školske godine.

U ovu školu je ukupno upisano 137 prvačića za koje je danas priređen tradicionalni prijem.

Učenici starijih razreda za svoje nove drugare pjevali su, plesali i glumili kako bi ih na zanimljiv i radostan način uveli u školske dane.

Direktorica Osnovne škole “Petar Kočić” Gorana Bosančić ističe da je veći broj prvačića najljepša vijest u vrijeme kada svi pričaju o malom broju rođenih beba i umanjenju broja školkih odjeljenja.

– U centralnoj školi smo prošle godine imali 111 prvačića, a sada ih je 126. Imamo najavu da će nam dođi još jedan učenik, ali nadamo se da će ih biti još jer stalno nam dolaze novi đaci čiji roditelji preseljavaju na naše upisno područje. Imamo učenika koji su doselili iz okolnih mjesta, ali i opština, kao što je Krupa na Uni – istakla je Bosančićeva.

Navodi da u naseljima koja pripadaju upisnom području ove školi, kao što su Urije i Čirkin Polje živi veliki broj mladih bračnih parova koji šire potomstvo.

Dodaje da je u područnoj školi u Gornjim Orlovcima upisano 17 prvačića, a u Puharskoj devet.

– U Jelovcu nemamo prvačića, ali imamo saznanja da su naša dva učenika otišla u Knežicu nedozvoljeno. Mi ne upisujemo u našu školu nijedno dijete čiji roditelji nemaju cipsovu prijavu za naše upisno područje – tvrdi ona.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola u Prijedoru, Sanja Munjiza izjavila je da je u gradu na Sani ukupno upisano 525 prvačića, odnosno 22 manje nego prošle godine.
Ona je navela da je većina škola spremna za nastavu.

-Nastavni proces redovno počinje u ponedeljak osim škole u Rasavcima gdje traje rekonstrukcija i danas se završava sanacija podova u školi u Gomjenici nakon poplave. Uglavnom sve je spremno- izjavila je Munjiza.

Prijem je organizovan i u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” koja ove godine ima 83 prvačića. Njima je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Svim prvačićima podijeljene su Prve knjige i bojanke.

EuroBlic-srpskainfo.com