Performansom “Poruke mira” koje su organizovale članice prijedorskog Udruženja žena “Nada”, zajedno sa četrdesetak mladih iz njihovog dnevnog centra završeno je ovogodišnje Prijedorsko ljeto kulture.

“Mir u našoj duši, mir u cijelom svijetu”, “Širimo ljubav, ne mržnju”, “Mladi su snaga, mi smo vaša budućnost”, “Učite svoju djecu da vole” samo su neke od poruka sa transparenata koje su mladi nosili tokom performansa koji je održan na trgu majora Zorana Karlice.

“Mi smo djeca, a djeca ne treba da znaju da mrze i okupili smo se ovdje u centru grada da našim vršnjacima, ali i odraslima, uputimo poruke tolerancije”, rekla je Viktorija Marković iz Prijedora.

Podršku ovoj aktivnosti mladih Prijedorčana podržali su i njihovi vršnjaci iz Sanskog Mosta.

“Došli smo da podržimo vršnjake iz Dnevnog centra za djecu i omladinu `Nada`i da prenesemo naše poruke mira građanima. Najbitnije je da u svijetu ne bude rata, rasizma i netrpeljivosti, da svi poštujemo jedni druge, jer ljubav dolazi s poštovanjem”, poručila je Ajla Zukić iz Sanskog Mosta.

Druženje mladih iz dva grada, kroz aktivnosti Udruženja “Nada”, traje već duže vrijeme.

“Organizovali smo zajedničke izlete, radionice i druženja poput ovog , na kome se vidi složnost mladih i njihovo razmišljanje o nekoj boljoj budućnosti”, rekla je Rada Karajica, predsjednica Udruženja “Nada”.

Inače, Prijedorsko ljeto kulture je počelo 30.maja smotrom folklora kulturno-umjetničkih društava i tokom višemjesečnog trajanja činila su ga 42 programa koja su se odvijala na više od 30 lokacija sa više stotina učesnika.

www.prijedorgrad.org