Sve više učenika u Republici Srpskoj školuje se za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC), a kvalitetna praksa u preduzećima koja vape za tim kadrom, siguran posao i visoka plata dovoljna su motivacija svršenim osnovcima da upišu to zanimanje.

Da je diploma CNC tehničara među najpoželjnijim u Republici Srpskoj potvrđuju u školama koje su bili pioniri u uvođenju tog zanimanja. Među prvima CNC tehničare počeo je da školuje Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” u Kotor Varošu koji je zbog velikog interesovanja svršenih osnovaca, ali i sve veće potrebe privrede za tim kadrom, ove godine upisao dva odjeljenja đaka za to zanimanje.

– Najveće interesovanje vlada za smjerove iz oblasti mašinske industrije. Nastavićemo dobru saradnju sa lokalnim privrednicima, a preduzeće “SIM tehnik” sa kojim sarađujemo već nekoliko godina potpisalo je sporazum sa Privrednom komorom RS o obezbjeđenju prakse, tako da će i u okviru tog projekta naša saradnja biti nastavljena. Da smo na pravom putu najbolje pokazuje podatak da oko 90 odsto naših učenika dobija poslovne ponude u tim preduzećima- istakla je za “Glas Srpske” direktorica SŠC “Nikola Tesla” Danijela Kostić.

Dodala je da mnoga preduzeća vape i za radnicima elektrostruke, te da žele da opreme školske radionice kako bi i oni koji upišu to zanimanje imali kvalitetnu praksu i čim uzmu diplome u ruke bili spremni da uđu u pogone.

Direktorica Mašinske škole u Prijedoru Dijana Šobot kaže da su CNC tehničare počeli da školuju prije dvije godine.

– Od septembra ćemo imati po jedno odjeljenje prvog, drugog i trećeg razreda CNC tehničara. Praktičnu nastavu organizujemo u školi jer smo kroz razne projekte uspjeli da opremimo kabinete CNC mašinama, računarima i mjernom tehnikom- rekla je Šobotova.

U skladu sa potrebama tržišta rada, od ove školske godine CNC tehničari će se obrazovati i u Srednjoškolskom centru “Ivo Andrić” u Višegradu.

– Zbog potrebe rada na tržištu u našoj školi prvi put upisujemo zanimanje tehničar CNC tehnologije i električar – rekla je direktorica te škole Divna Vasić i dodala da su za početak školske godine obezbijeđeni nastavni kadar i svi tehnički uslovi.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode da je u školskoj 2019/2020. godini u srednjim školama u Srpskoj planiran upis 380 učenika za zanimanje tehničar CNC tehnologija.

– U 15 škola upisana su 344 učenika za to zanimanje, dok je u prošloj školskoj godini u ovo zanimanje upisano 289 učenika – naveli su u resornom ministarstvu.

Program osposobljavanja

Dijana Šobot ističe da su potrebe privrede za CNC tehničarima u Prijedoru velike.

– U prošloj godini smo realizovali program osposobljavanja za CNC operatere u kojem su učestvovala 24 kandidata, a sve na inicijativu dva lokalna preduzeća. Njih šest je već dobilo posao – rekla je Šobotova.

Glas Srpske