Pre­kr­ša­je u sa­o­bra­ća­ju u al­ko­ho­li­sa­nom sta­nju na pu­te­vi­ma ši­rom Re­pu­bli­ke Srp­ske ne či­ne sa­mo vo­za­či, već i pje­ša­ci ko­jih je iz go­di­ne u go­di­nu sve vi­še, a nji­hov dug za ne­pla­će­ne ka­zne do­sti­gao je 79.870 ma­ra­ka.

Pre­ma po­da­ci­ma Agen­ci­je za iden­ti­fi­ka­ci­o­na do­ku­men­ta, evi­den­ci­ju i raz­mje­nu po­da­ta­ka (ID­DE­EA), u pr­vom po­lu­go­di­štu ove go­di­ne pi­ja­nim pje­ša­ci­ma je iz­re­če­no 27 pre­kr­šaj­nih na­lo­ga vi­še u od­no­su na isti pe­ri­od pro­šle go­di­ne.

– Na osno­vu Za­ko­na o bez­bjed­no­sti sa­o­bra­ća­ja na pu­te­vi­ma RS, za šest mje­se­ci ove go­di­ne iz­re­če­no je 90 pre­kr­šaj­nih na­lo­ga, či­ji je uku­pan iz­nos 13.155 KM – na­ve­li su u ID­DE­EA.

Do­da­ju da je od tog iz­no­sa do sa­da pla­će­no sve­ga 3.575 ma­ra­ka.

Pred­sjed­nik Udru­že­nja za una­pre­đe­nje i bez­bjed­nost sa­o­bra­ća­ja RS Mi­len­ko Ja­ći­mo­vić ka­že za “Glas Srp­ske” da to udru­že­nje go­di­na­ma ape­lu­je na po­li­ci­ju da po­ja­ča kon­tro­le u sa­o­bra­ća­ju ne sa­mo vo­za­ča, ne­go i pje­ša­ka i bi­ci­kli­sta.

– Vo­za­či nam se če­sto ža­le da pje­ša­ci ne po­štu­ju sa­o­bra­ćaj­ne pro­pi­se, pa, osim što ih je sve vi­še u al­ko­ho­li­sa­nom sta­nju na pu­te­vi­ma, uli­cu pre­la­ze mi­mo pje­šač­kog pre­la­za i sa slu­ša­li­ca­ma u uši­ma – re­kao je Ja­ći­mo­vić.

Ko­men­ta­ri­šu­ći či­nje­ni­cu da je dug pi­ja­nih pje­ša­ka za ne­pla­će­ne ka­zne sve ve­ći, Ja­ći­mo­vić ka­že da za dvi­je go­di­ne, ko­li­ko se pri­mje­nju­ju po­o­štre­ne ka­zne pro­pi­sa­ne Za­ko­nom o bez­bjed­no­sti sa­o­bra­ća­ja na pu­te­vi­ma u BiH, re­pre­siv­ne mje­re ni­su da­le zna­čaj­ni­ji re­zul­tat.

– Ka­zne su pri­lič­no vi­so­ke, a ge­ne­ral­no dug za ne­pla­će­ne ka­zne u sa­o­bra­ća­ju do­sti­gao je 64 mi­li­o­na ma­ra­ka. To je ogrom­na ci­fra i za­mi­sli­te da MUP RS ima na ras­po­la­ga­nju to­li­ki no­vac šta bi sve mo­glo da se po­pra­vi, da se ku­pe no­vi i sa­vre­me­ni­ji ra­da­ri, vo­zi­la i sve što je po­treb­no za una­pre­đe­nje nji­ho­vog ra­da – re­kao je Ja­ći­mo­vić, na­gla­siv­ši da su, osim ka­zni, neo­p­hod­na edu­ka­ci­ja uče­sni­ka u sa­o­bra­ća­ju, kao i ja­če kon­tro­le.

I po­da­ci MUP-a RS svje­do­če da pi­ja­ni pje­ša­ci ko­ji te­tu­ra­ju uli­com i ta­ko ugro­ža­va­ju svo­ju, ali i bez­bjed­nost dru­gih uče­sni­ka u sa­o­bra­ća­ju, ni­su ri­jet­kost u Srp­skoj, a ovo­go­di­šnji re­kor­der je Zvor­ni­ča­nin ko­ji je imao čak 4,7 pro­mi­la al­ko­ho­la u kr­vi. U sto­pu ga pra­ti pje­šak iz Ko­zar­ske Du­bi­ce kod ko­jeg je iz­mje­re­no 3,49 pro­mi­la al­ko­ho­la u kr­vi, dok je je­dan Bi­je­lji­nac uli­com “še­tao” sa 2,83 pro­mi­la. Me­đu oni­ma ko­ji su pri­je iz­la­ska na uli­cu po­pi­li ko­ju ča­ši­cu vi­še su i Te­sli­ća­nin sa 2,50 pro­mi­la te sta­nov­nik Bra­tun­ca kod ko­jeg je iz­mje­re­no 2,47 i Tre­bi­njac sa 2,37 pro­mi­la al­ko­ho­la u kr­vi. Ne­što ma­nje po­pio je pje­šak iz Ko­tor Va­ro­ša kod ko­jeg je iz­mje­re­no 2,32 pro­mi­la, dok su pi­jan­ci u Pri­je­do­ru i Bro­du ima­li 2,25 pro­mi­la al­ko­ho­la u kr­vi.

Ka­zne
Za­ko­nom o bez­bjed­no­sti sa­o­bra­ća­ja na pu­te­vi­ma Re­pu­bli­ke Srp­ske za­bra­nje­no je kre­ta­nje pje­ša­ka po ko­lo­vo­zu ako je pod dej­stvom al­ko­ho­la ili opoj­nih sred­sta­va. Za pje­ša­ka ko­ji se kre­će po ko­lo­vo­zu u al­ko­ho­li­sa­nom sta­nju pro­pi­sa­na je ka­zna od 100 do 300 ma­ra­ka, a uko­li­ko je na­ve­de­nim pre­kr­ša­jem iza­zva­na sa­o­bra­ćaj­na ne­zgo­da, pro­pi­sa­na ka­zna iz­no­si od 300 do 1.000 KM.

Glas Srpske