Cijena električne energije za industriju biće povećana za 200 preduzeća, podijeljenih u pet kategorija, dogovoreno je na sastanku privrednika, predstavnika Elektroprivrede i Vlade. Postignut je kompromis da, između ostalih, 28 najvećih privrednih društava, umjesto dosadašnjih 31,3 struju plaćaju 35 evra po megavat času. Raniji prijedlog iz Elektroprivrede, zbog kojeg je reagovala poslovna zajednica, bio je 38 evra.

Novi ugovori koje je Elektroprivreda prije nekoliko dana poslala privrednicima više ne važe. Nakon što je zbog povećanja cijene struje od skoro sedam evra po potrošenom megavat času, reagovala poslovna zajednica, na sastanku privrednika, predstavnika Elektroprivrede i Vlade, postignut je dogovor.

Cijena električne energije biće povećana za 200 preduzeća podijeljenih u pet grupa, s tim da će je 28 velikih preduzeća plaćati 35 evra po megavat času.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je postignuto kompromisno rješenje, izrazivši nadu da će određene primjedbe privrednika biti riješene u narednom periodu.

Premijer Srpske je izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor. Istakao je da će dogovorena cijena struje biti garantovana u narednih 16 mjeseci.

– Prvo povećanje koje privrednici mogu očekivati može se desiti tek od 1.1.2020. godine – naveo je Višković.

Prema ranijim ugovorima, bilo je predviđeno da povećanje cijene umjesto dosadašnjih 31,3 evra, iznosi 38 evra po megavat času. U prijedorskom Mitalu, kao velikom potrošaču električne energije, smatraju da još ništa nije dogovoreno, barem što se njih tiče. Direktor ovog preduzeća Mladen Јelača kaže da su ugovori ponuđeni privrednicima nejasni i nedorečeni.

– Uprkos svemu, vjerujem da ćemo u narednih nekoliko dana definisati sve što u ugovorima nije jasno – rekao je Јelača.

U Vladi podsjećaju da je poskupljenje struje neminovno, jer je to zahtjev i Energetske zajednice, ali i da su i nove cijene mnogo manje nego u regionu.

– To je za privrednike i dalje konkurentna cijena električne energije i najniža je u regionu jer je u Federaciji BiH 50 evra, Srbiji 58 evra, a u Crnoj Gori 45 evra po megavat-času – naveo je Višković.

Đurić očekujeda će biti ispoštovano sve što je dogovoreno i da neće biti povećanja cijene struje u narednih 16 mjeseci.

U šestoj grupi potrošača rangirana su domaćinstva i javne ustanove. Za sada, za tu grupu potrošača cijena električne energije neće se mijenjati.

RTRS