Porijeklom Italijan, ljepote rodnoga Trenta i sjeverne Italije, već skoro deceniju mjenja za boravak u našoj zemlji. ЈU nostalgičar, baš kao, kako kaže i brojni Italijani, savladao je i srpski jezik, a prirodna bogatstva su mu sinonim za Republiku Srpsku i cijeli Balkan.

U Prijedor je prvi put došao 2010. godine, od tada, u našoj zemlji gostuje i po nekoliko puta godišnje.

– Došao da volontiram, da pomažem ljudima ovdje. Sada najviše dolazim turistički jer mi baš prija atmosfera, ljudi, imam puno prijatelja. Meni je drago da dolazim, to je možda jedino mjesto u Evropi gdje mogu da se odmorim od italijanskog života – priča Tomaso Akler iz Trenta.

Politika i ugostiteljstvo, u jednoj od najljepših italijanskih pokrajina, Trentinu, njegov su posao.

Ljubav prema našoj zemlji, prenijeli su mu roditelji, a nakon što je i sam prvi put posjetio Srpsku, odlučio je da savlada i jezik, koji danas govori više nego dobro.

– Nisam baš talentovan za jezik ali meni nije bilo toliko teško da naučim bar neke osnovne stavri. Čitam novine, na portalu i sa ljudima sam najviše savladao riječi – kaže Akler.

Јeftinije cijene i prirodna bogatstva, su ono što ga najviše privlači, ali i kultura i ljudi, kaže Tomaso. To su samo neki od razloga, zbog kojih se stalno vraća u Srpsku, sam ili sa prijateljima.

– Imate ovdje veliki turistički potencijal, samo nije još iskorišten kako treba ali mislim da priroda, kultura, a kako se vidi, i hrana prija meni i turistima koje sam ovdje doveo – ističe mladi Italijan.

Njegova dvadesetodnevna posjeta Prijedoru uskoro završava, ali kako kaže, i ovaj put, odlazi, prepun uspomena i lijepih sjećanja koje će po ko zna koji put, prenijeti svojim sunarodnjacima u Italiji.

RTRS