rtvpd-kud omarska koncertKulturno-umjetničko društvo „Omarska“ održalo je Novogodišnji koncert koji, već tradicionalno, organizuju posljednjeg vikenda u godini.

KUD je obnovljen 2007. i nastavlja tradiciju društva koje je u ovom mjestu osnovano 1954. godine. Imaju 125 članova, razvrstanih u tri sekcije: folklornu, pjevačku i muzičku. Ponose se svojim podmlatkom koji je, ove godine, brojniji nego ikad. Po prvi put, pred publikom je nastupilo 28-oro djece. Njih je čekalo i posebno iznenađenje: pokloni koje im je podijelio Djeda Mraz.

Gosti na Novogodišnjem koncertu bili su Ukrajinci iz Udruženja „Kozak“ iz Trnopolja.

Po riječima Ranka Anđića, predsjednika KUD-a „Omarska“, ove godine su, zbog finansijskih razloga, izostala gostovanja van granica BiH.

– Mi smo apelovali na sve koji mogu, da pomognu rad svih kulturno-umjetničkih društava, ne samo našeg. Ova društva okupljaju omladinu. Nastojimo da tu djecu privučemo, da ih odvojimo od ulice, da ih podstaknemo da se druže i čuvaju našu tradiciju, običaje i kulturu – rekao je Anđić.

On je potencirao dobru saradnju sa Gradskom upravom Prijedor i najavio u 2015. godini gostovanje kod KUD-a „Neven“ u Novom Sadu te učešće na međunarodnom festivalu u Mađarskoj.

RTV Prijedor