Policijska uprava Prijedor na putnoj mreži grada Prijedora i opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Oštra Luka i Krupa na Uni, u vremenskom periodu od 15.08. do 18.08.2019. godine, realizovala je republičku akciju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 1.155 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije izrečene su za 569 ili 49,2%, dok su po akcentu akcije sankcionisana 384 učesnika.

Zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sankcionisano je 287 vozača od kojih 44 zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja od 21 do 30 km/h te 18 vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

Tom prilikom vozačima su pored novčane kazne, izrečene 62 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 80 mjeseci, kao i 124 kaznena bodova.

Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, zbog prekršaja učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisano je 97 vozača koji su isključeni iz saobraćaja.

Od navedenog broja 17 vozača je zadržano lišenjem slobode zbog utvrđene količine alkohola preko 1,5 g/kg.

Tom prilikom vozačima je pored novčane kazne, izrečeno 45 zaštitih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 62 mjeseci, kao i 149 kaznenih bodova.

Policijska uprava Prijedor još jednom apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija