Iako je do septembra, za kada je najavljeno otpuštanje 300 radnika iz prijedorskog “Arselor Mitala”, ostalo još 15 dana, iz ove kompanije nema dodatnih pojašnjenja ko ostaje bez posla i da li će ipak pronaći način da ne povlače ovaj radikalni potez.

Na pitanja Srpskainfo u vezi sa najavljenim otpuštanjem radnika iz ove kompanije su kratko poručili da nemaju nikakvih novih informacija te da ćemo blagovremeno biti obavješteni.

Podsjećamo, u maju je iz Arselor Mitala saopšteno da su zbog stalne neizvjesnosti oko svoje dugoročne budućnosti prinuđeni da smanje obim proizvodne i otpuste 300, od ukupno 800 radnika.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, saopštili su za Srpskainfo da su nekoliko puta pokušali da prodaju rudnik “Ljubiju” kako bi produžili vijek rudarenja na ovom području.

– Vlada Republike Srpske i Ministarstvo energetike i rudarstva su na vrijeme, a to je 2017. godine, procjenjujući da u budućnosti može doći do problema u vezi sa poslovanjem preduzeća Arselor Mital Prijedor, preduzeli mjere pokretanja postupka prodaje akcija u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ a.d. Prijedor, obezbjeđenjem novog partnera. To, kao što je i poznato, nije potvrđeno u Narodnoj skupštini Republike Srpske i taj ključni napor Vlade, koji je trebao biti riješen, nije mogao biti realizovan – saopštili su iz Ministarstva.

Dodaju da je nakon toga, odnosno u januaru ove godine Vlada RS ponovo pokušala da riješi problem prodaje “Ljubije”.

– I procjenjujući da može doći do novih problema, Vlada RS je dala saglasnost Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske da proda akcije RŽR putem aukcije. Taj pokušaj takođe nije bio uspješan, jer nije bilo ni adekvatne ponude Arselor Mital Prijedor – navode iz Ministarstva.

Dodaju da to potvrđuje da je Vlada RS bila odgovorna i da je na vrijeme djelovala, kako bi preduprijedila probleme koji se najavljuju.

– Ali nije imala moć da u zajedničkom preduzeću donosi odluke shodno svojim interesima, zato što kompanija Arselor Mital u zajedničkom preduzeću, odnosno “ArcelorMittal” Prijedor, ima većinu kod donošenja odluka – kažu iz Ministarstva.

Inače, Arselor Mital Prijedor je rudnik željezne rude koji je sa 51 odsto u vlasništvu kompanije Arselor Mital Holdings iz Luksemburga, dok je manji dio od 49 odsto u vlasništvu RŽR “Ljubija.”
Sa druge strane Rudnici željezne rude “Ljubija” su akcionarsko društvo u kojem je 65 odsto državnih akcija koje su nekoliko puta pokušavane prodati.

Prodajom “Ljubije” očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje rude u ovom istoimenom mjestu kod Prijedora.

Arselor Mital iz Prijedora unazad 15 godina rudu vadi na kopovima u Omarskoj kod Prijedora.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva podsjećaju da je kompanija Arselor Mital privatna kompanija i da, u tom smislu, ovo Ministarstvo i Vlada nemaju puno prostora za djelovanje i ne mogu direktno da utiču na najavljenu odluku o otpuštanju radnika.

Zaključuju da su Ministarstvo i Vlada RS uvijek imali razumjevanja za razgovore o svim pitanjima koja su bitna za poslovanje Arselor Mitala.

EuroBlic-srpskainfo.com