Na području u nadležnosti Policijske uprave (PU) Prijedor u julu je iz saobraćaja isključen 321 vozač, od kojih 260 zbog vožnje pod uticajem alkohola, što je za oko 40 odsto više nego lani u istom mjesecu, izjavio je danas načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
Vujanović je na konferenciji za novinare u Prijedoru apelovao da učesnici u saobraćaju poštuju ograničenje brzine kretanja i da ne sjedaju za volan pod dejstvom alkohola.

On je naglasio da je u julu povećana represija policijskih službenika prema učesnicima u saobraćaju i da je stoga evidentirano više od 3.000 prekršaja ili za oko 70 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

Prošlog mjeseca zabilježena je 101 saobraćajna nezgoda, od kojih su u dvije smrtno stradala dva lica – biciklista i vozač traktora.

– Ukupan broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za 15 odsto u odnosu na uporedni period 2018. godine. Smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima za 33 odsto, kao i broj saobraćajnih nezgoda sa teškim i lakim tjelesnim povredama – precizirao je Vujanović.

On je dodao da je od početka godine na putevima u nadležnosti ove uprave poginulo 10 lica. Četiri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima dogodile su se u Prijedoru, tri u Kozarskoj Dubici, a po jedna u Novom Gradu, Oštroj Luci i Krupi na Uni.

U julu je evidentirano i kontrolisano 100 migranta, za razliku od prošlogodišnjih 55.
– Nastavljen je trend rasta broja migranata, a najveći broj kontrolisanih migranata je na područu Policijske stanice Omarska – dodao je Vujanović.

U nastavku akcije “Col 3” usmjerene na kontrolu nelegalne trgovine putničkim automobilima i dijelovima za automobile u julu su evidentirana četiri krivična djela i nadležnom tužilaštvu proslijeđena četiri izvještaja.

– Vrijednost prometovane robe veća je od 580.000 KM – rekao je Vujanović.

U oblasti javnog reda i mira zabilježeno je 86 prekršaja i nije bilo slučajeva sa pet ili više učesnika u narušavanju javnog reda i mira, dok su svi javni skupovi pojačano obezbjeđivani i protekli bez incidenata.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Goran Mikanović rekao je da je u julu zabilježeno 78 krivičnih djela ili za 21 manje nego lani.

– Od strane nepoznatog izvršioca počinjena su 32, a rasvijetljeno ih je 25. Nadležnom tužilaštvu su podnesena 73 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 71 lica od kojih su 27 povratnici u vršenju krivičnih djela, a evidentiran je jedan maloljetni izvršilac – naveo je Mikanović.

On je istakao da rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,5 odsto, a ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 88,8 odsto.

SRNA
EuroBlic-srpskainfo.com