Cijena fasade od gotovo 900.000 maraka na Sportskoj dvorani koja se gradi u naselju Urije, izazvala je negodovanje među Prijedorčanima. Dok “autori” ove impozantne građevine tvrde da je cijena u skladu sa neophodnim kvalitetom, građani poručuju da je sve moglo biti dosta jeftinije.

Cijena fasade na novoizgrađenoj sportskoj dvorani je 220 maraka po kvadratu, a tako će biti urađeno 2.800 kvadrata. Rok trajanja i kvalitet diktirali su cijenu, kaže arhitekta Veljko Hrgar i dodaje da je u pitanju ventilirajuća fasada.

– Skuplja je zbog primjenjenih materijala, kvaliteta, vijeka trajanja i termičkih karakteristika koji su praktično uslovljeni novim Zakonom o zaštiti termičkih objekata – kaže Hrgar.

Da li je skupo ili ne – cijenu fasade za našu televiziju nije želio da komentariše direktor Zavoda za izgradnju grada Zoran Stanisavljević, u čijoj je nadležnosti izgradnja ove dvorane. Cijena “sporne” fasade izazvala je brojna reagovanja. Prijedorčani kažu da bi trošenje novca trebalo da bude u skladu sa standardom građana.

Potreba za dvoranskim sportovima je velika, tvrdi predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor, Saša Bursać, koji kaže da je neophodno napraviti više manjih dvorana na teritoriji cijelog grada i da bi sve to bilo mnogo jeftinije.

– Potreban nam je objekat za dvoranske sportove. Ova lokacija gdje se dvorana sada nalazi je dobra, ali napraviti je tako da može primiti nekoliko hiljada ljudi, sasvim je apsurdno – ističe Bursać.

U novoizgrađenu dvoranu na Urijima do sada je utrošeno 7.760.000 KM. Međutim, tu nije kraj – do završetka je neophodno obezbijediti još tri do četiri miliona maraka.

– Oko tri miliona i 760 hiljada maraka su sredstva Grada Prijedora koja su već investirana u sportsku dvoranu i obezbijeđeno je oko četiri miliona maraka sredstva Vlade Republike Srpske iz klirinškog duga Rusije prema BiH – naveo je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Јedna od nepovoljnih okolnosti za Prijedor je i to što je, pored brojnih ovdašnjih građevinskih firmi, izvođač radova iz Federacije BiH, poručuju iz prijedorskog SNSD -a.

– To nije u redu, naši građevinci je trebalo da budu zaposleni, a ne da rade ljudi iz Sanskog Mosta – dodao je Bursać.

Kada će biti završen “impozantni” objekat za sada niko ne zna, jer nedostaje četiri miliona maraka. Do tada sportistima Prijedora, kako kažu, ne preostaje ništa drugo nego da gledaju u za sada “najpoznatiju” fasadu.

RTRS