Iz kamiona preduzeća “Komunalne usluge” iz Prijedora i dalje po ulicama grada curi voda iz otpada koji skupljaju i prevoze na deponiju.

Slike koje smo napravili danas, dokaz su da nadležni ništa nisu preduzeli kako bi zaustavili prosipanje otpadne vode iz kamiona i trovanje stanovništva.

Podsjećamo, Srpskainfo je u dva navrata pisala o vodi iz otpada koja curi iz kamiona “Komunalnih usluga”.

Direktor “Komunalnih usluga” Dujo Milanko prvi put nam je rekao da je bio pokvaren dihtung na jednom kamionu i da taj kamion više ne koriste. Drugi put nas je uvjeravao da nigdje po gradu Prijedoru nema tragova otpadne vode i da iz kamiona “Komunalnih usluga” ne curi voda.

Sa druge strane iz Komunalne policije su potvrdili da su imali prijave građana te da su obavještavali ovo preduzeće koje je u takvim slučajevima angažovalo cisterne za pranje ulica.

Inače, iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su za Srpskainfo da se mikrobiološki rizici otpada iz domaćinstava vezuju za opasnosti koje su u vezi sa dokazanim prisustvom brojnih uzročnika zaraznih bolesti počevši od infektivnog hepatitisa, tuberkuloze, trbušnog tifusa, paratifusa i dizenterije, pa do stafilokoka, streptokoka i drugih patogena. Specijalista higijene i zdravstvene ekologije Dušanka Danojević izjavila je da su vode iz smeća naročito opasni zagađivači, jer odlaze u okolinu i zagađuju podzemne vode, koje su najznačajniji izvori vode za piće.

– U naseljima gdje uklanjanje i odvoz otpadnih materija nije adekvatno i na higijenski način riješen, moguće su povremene ili češće epidemije crijevnih zaraznih obolenja, a zaraza crijevnim parazitima je veoma velika – ističe doktorica Danojević.

Iz Gradske uprave Prijedora danas je saopšteno da će preduzeće “Komunalne usluge” sutra posjetiti gradonačelnik Milenko Đaković.

Nisu otkrili da li će Đaković sa rukovodstvom ovog preduzeća razgovarati i o problemu trovanja stanovnika grada na Sani.

EuroBlic-srpskainfo.com