U Gornjoj Dragotinji su po 37. put su održane Dragotinjske večeri, kojima je obilježeno 16 godina postojanja jedine kneževine na Balkanu.

A kako biva u svakoj kneževini knez je prošetao sa svojom gardom, pozdravio okupljene mještane i poželio im prijatan boravak na ovoj svečanosti. U pitanju je stari , prošle godine izabran, inače osmi dragotinjski knez Čedomir Vila.

“Po nekim pravilima, knez bi trebao da miri zavađene,ali hvala bogu, zavađenih nije bilo. Obaveza je da se sagledaju problemi sela i da se povedu humanitarne akcije u slučaju potrebe i sve smo to zajedno radili ,a sve za dobrobit sela”, rekao je Vila.

Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je istakao da Gradska uprava podržava ovaj kulturni događaj i da će to činiti i ubuduće.

“Tradicija je nešto što trebamo njegovati i čemu moramo učiti mlade naraštaje da je poštuju”, rekao je Miljuš.

Predsjednik Sovjeta kneževine Olivera Brdar je istakla da organizatori ove manifestacije ne odustaju od ove narodne svetkovine zato što je ovo tradicija koju ne napuštaju ni mještani ni gosti kneževine koji se ovdje okupaju svake druge nedjelje u avgustu.

“Ove godine smo zadržali prošlogodišnjeg kneza na šta imamo pravo , a od ove godine smo uveli novinu u statut odnosno ustav kneževine da njegov mandat bude četiri godine najviše jer je malo mještana, a i da bi knez imao vremena da ostvari sve svoje ideje i zadatke”, istakla je Brdarova.

Ona je dodala da je dosadašnji knez ispunio sve svoje obaveze i očekivanja, pa je i to razlog što mu je produžen mandat.

U programu su učestovovale i ojkačke grupe iz Kostajnice, Svodne, banjalučke Bistrice i sa područja grada Prijedora.

U okviru manifestacije uručena je i Dragotinjska povelja Gradskoj boračkog organizaciji, za poseban doprinos u očuvanju tradicije ove manifestacije, dok je počasnim građaninom Kneževine proglašen direktor Informativno-poslovnog centra “Kozarski vjesnik” Zoran Sovilj.

Ovogodišnji besjednik Milenko Radivojac , nekadašnji direktor Muzeja je rekao da je našao podatak da je još 1604.godine Dragotinja imala svoga kneza.

“Prema tome,ovaj knez nije izmišljen fiktivno nego je stvarno postojao u prošlosti”, istakao je Radivojac.

Kneževina ima vlastiti ustav sa oko tridesetak članova, grb, himnu, pasoš, a kneza čuva počasna garda.

Na području Parohije marinske kojoj pripadaju sela Marini i Dragotinja tradicionalno se održavaju Dragotinjske večeri, s ciljem očuvanja tradicije ovog sela.Manifestacija je dio Kulturnog leta u Prijedoru.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević je, zahvaljujući se na priznanju, istakao da je ova organizacija dosta priznanja dobila za svoj rad.

“Priznanje Kneževine Dragotinje posebno emotivno doživljavamo jer su iz ovog sela mnogi heroji stasali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a i mnogi naši pripadnici su bili mnogi dosadašnji knezovi”, rekao je Predojević .

www.prijedorgrad.org